Finalizarea proiectului de eficientizare energetică a corpului nou al Maternității Brașov

Finalizarea proiectului de eficientizare energetică a corpului nou al Maternității Brașov

0 42

Începând cu anul 2014, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov a fost reabilitat, modernizat, eficientizat energetic şi dotat cu aparatură medicală şi mobilier prin intermediul mai multor investiţii, una dintre cele mai complexe fiind implementată în perioada 2018-2024 cu fonduri europene accesate de Consiliului Judeţean Braşov în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Sub titulatura „Modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului S+P+7+M și corp extindere (de legătură) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov”, proiectul a avut ca obiectiv principal creșterea eficienței energetice a două dintre cele patru clădiri care compun în prezent Maternitatea Braşov.

După încheierea tuturor procedurilor privind recepţia la terminarea lucrărilor, joi, 5 decembrie, a avut loc conferinţa de presă la încheierea proiectului, eveniment la care au participat Adrian-Ioan Veştea – preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban – fost preşedinte al CJ Braşov, ec. Ciprian Carapcea – managerul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov, Mihai Pascu – director general al CJ Braşov şi manager de proiect, Virgil Balaban – şeful Biroului Regional al ADR Centru, dr. Mircea Preda – managerul Maternităţii Braşov până în anul 2023, alături de oficiali din partea proiectantului Danina Star SRL şi antreprenorului general Electroprecizia AG, de dirigintele de şantier Petrică Oancea, auditorul energetic Mihaela Muscoiu şi reprezentantul Facultăţii de Construcţii a Universităţii „Transilvania”, care a asigurat asistenţa tehnică a proiectului, precum şi de membrii echipelor de implementare a proiectului din cadrul autorităţii publice judeţene şi al spitalului.

Lucrările realizate cu fonduri europene

Contractul de finanțare a fost semnat în martie 2018, valoarea cheltuielilor totale ale proiectului fiind de 26.552.919,96 lei. Consiliul Judeţean Braşov a obţinut autorizația de construire în 21 mai 2020, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis antreprenorului general în 20 decembrie 2021.

În cadrul proiectului s-au realizat toate tipurile de lucrări care asigură reabilitarea termică a imobilului: izolarea termică a fațadei, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea instalației de încălzire și reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde de consum, montarea de panouri solare pe acoperiș și pompe de căldură, modernizarea sistemelor de climatizare și de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, modernizarea instalațiilor de iluminat, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate.

Au fost reparate elementele fațadei care prezentau potențial pericol de desprindere, s-au făcut lucrări la acoperișul tip terasă, recompartimentări interioare, înlocuirea completă a tuturor finisajelor şi tâmplăriilor interioare și exterioare, reparații la trotuare, precum și toate tipurile de lucrări necesare obținerii avizului ISU de securitate la incendiu. Au fost instalate două ascensoare de persoane pe exteriorul clădirii.

Prin intermediul acestui proiect, clădirea beneficiază de un reglaj automatizat din punctul de vedere al consumului de energie electrică şi termică, fiind dotată cu un sistem de control computerizat BMS (Building Management System), care asigură optimizarea consumurilor la utilităţi. Prin intermediul acestui sistem, ventilaţia, temperatura, umiditatea, luminozitatea sunt controlate de un server central. La geamuri au fost montate jaluzele acţionate electric în funcţie de lumina şi căldura de afară. De asemenea, saloanele şi toate spaţiile medicale şi nemedicale au fost refăcute şi dotate cu instalaţii sanitare noi.

La finalul implementării proiectului, valoarea actualizată a contractului pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor este de 31.071.982,96 lei.

În cursul acestei luni, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Braşov vor verifica toate spaţiile modernizate, în vederea acordării autorizaţiei sanitare de funcţionare, iar începând cu luna ianuarie 2025 va începe activitatea medicală în acest corp de clădire unde vor funcţiona trei secţii de obstetrică-ginecologie cu câte 30 de paturi, secţia de spitalizare de zi cu 10 paturi şi blocurile operatorii de ginecologie.

Pe lângă lucrările cuprinse în proiectul european, s-au mai realizat lucrări finanţate din bugetul judeţean şi din fondurile spitalului, respectiv:

  • Reabilitare clădire administrativă cu anexe, relocare secţii spitalizare de zi şi ambulator din incinta spitalului, construire pasarelă cu lift interior – contract în valoare de 12.127.885,12 lei, finanţat din bugetul CJ Braşov şi din PNRR, recepţionat în decembrie 2022;
  • Realizare parter corp nou C1 C2 – contract în valoare de 2.460.760,79 lei, finanţat din bugetul CJ Braşov, finalizat mai 2024;
  • Execuţie copertină şi rampe de acces – obiectiv în valoare de 1.525.640 lei, finanţat din bugetul CJ Braşov, finalizat în mai 2024.

În ceea ce priveşte dotările cu mobilier şi echipamente necesare spaţiilor spitaliceşti modernizate, din bugetul CJ Braşov au fost alocată suma totală de 2.646.610 lei.

Investiţiile nu se opresc aici, deoarece în momentul de faţă la Maternitatea braşoveană sunt în diverse stadii de implementare cinci proiecte cu fonduri europene accesate de CJ Braşov în cadrul PNRR, pe componentele C5 Valul Renovării, C12 Sănătate şi C7 Transformare digitală, respectiv:

– „Reabilitare Clădire Administrativă cu anexe, relocare secţii spitalizare de zi şi Ambulator din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov” – 2.144.032,75 lei;

– „Terapie intensivă neonatală «Împreună cu părinții»” – 12.780.177,38 lei;

– „Dotarea cu echipamente ambulator integrat al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov” – 13.144.098,34 lei;

– „Dotarea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov cu echipamente destinate reducerii riscului de infecții asociate asistenței medicale” – 2.864.750 lei;

– „Platforme digitale interconectate si echipamente IT pentru implementarea eHealth în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. Ioan Aurel Sbârcea» Brașov – 5.791.782,10 lei.

După 11 ani de şantiere care au preschimbat în totalitate clădirile care o compun, Maternitatea Braşov a devenit cel mai modern spital public din judeţul Braşov, un etalon de dezvoltare şi un model de succes pentru întregul sistem medical românesc. Totul, în urma eforturilor şi preocupărilor noastre de a valorifica, prin ample proiecte investiţionale, sursele de finanţare pe care le-am avut la dispoziţie: atât fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană completate cu alocări substanţiale din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, cât şi fonduri de la Banca Mondială şi Ministerul Sănătăţii. Astăzi am consemnat încheierea lucrărilor de modernizare, dotare şi eficientizare energetică a corpului nou din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov, un proiect în urma căruia clădirea construită în 1986 a fost transformată total şi redată prezentului tehnologizat, inteligent şi sustenabil. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în implementarea acestui proiect: proiectanţi, firme constructoare, diriginte de şantier, alături de echipele de proiect din cadrul Consiliului Judeţean Braşov şi al spitalului, şi de partenerii noştri de la ADR Centru. Transmit cele mai alese gânduri de mulţumire echipelor manageriale ale Maternităţii, medicilor, asistentelor şi întregului personal medical şi auxiliar care ne-au fost alături în toată această perioadă”, a declarat preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

Proiectul reprezintă o piatră de temelie pentru Brașov, un județ care a demonstrat că atunci când viziunea se îmbină cu acțiunea, putem adresa nevoile urgente ale cetățenilor noștri. Sub conducerea lui Adrian Ioan Veştea, președintele Consiliului Județean, am reușit nu doar să modernizăm o unitate sanitară, ci şi să aducem un suflu nou, aproape de standardele europene, în domeniul sănătății. Dar această realizare nu ar fi fost posibilă fără o echipă extraordinară. Fiecare persoană implicată, de la specialiști la constructori, a avut un rol esențial în transformarea acestui proiect dintr-o idee într-o realitate. A fost nevoie de perseverență, de muncă în echipă și de o viziune clară pentru a depăși toate provocările”, a menţionat Constantin Todorică Şerban, în prezent consilier judeţean.

Am încheiat acest obiectiv investiţional important nu doar pentru pacientele din judeţul Braşov, ci şi pentru cele din judeţele învecinate, ştiut fiind că Maternitatea braşoveană este de facto un spital de importanţă regională. Nu a fost un proiect uşor, însă având în vedere anvergura lucrărilor, a fost important faptul că am avut alături de noi un constructor şi un proiectant din zonă cu care am colaborat în permanenţă. Nu a fost un simplu proiect de reabilitare sau de renovare a unei clădiri, ci am făcut o serie de investiţii specifice în urma cărora să obţinem eficientizarea energetică şi optimizarea consumurilor de utilităţi publice la nivelul întregului imobil şi, implicit, scăderea semnificativă a facturilor pe care spitalul de va avea de achitat de acum înainte”, a explicat Mihai Pascu, managerul de proiect din partea Consiliului Judeţean.

Prin implementarea proiectului am realizat o clădire tehnologizată în integralitate, în care nu avem întrerupătoare pe perete, ci tablete, în care lumina şi temperatura sunt reglate automat, iar consumurile de utilităţi sunt optimizate, ceea ce ne va diminua substanţial cheltuielile de funcţionare. Reuşim, astfel, să îmbunătăţim atât condiţiile de muncă pentru personalul medical, cât şi condiţiile de cazare pentru pacientele noastre. Investiţiile continuă, având în vedere că urmează să amenajăm spaţiul pentru punerea în funcţiune a unui aparat de rezonanţă magnetică pe care îl achiziţionăm tot cu fonduri europene şi să extindem compartimentul de terapie intensivă neonatală”, a precizat Ciprian Carapcea, managerul Maternităţii.

Virgil Balaban, oficialul ADR Centru, a apreciat că „acest proiect este unicat la nivelul Regiunii Centru din punctul de vedere al complexităţii lucrărilor realizate”, fiind un model care poate şi trebuie să fie multiplicat la nivel regional şi naţional.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.