„Ce dracu se întîmplă în România?”

„Ce dracu se întîmplă în România?”

0 53

POLITICO, titlul momentului: ”Ce dracu se întîmplă în România?”

Alegeri în România: Ce dracu se întâmplă? Iată ce trebuie să știți după ce un presupus atac hibrid rusesc a determinat Curtea Constituțională a României să anuleze alegerile prezidențiale” scrie azi POLITICO într-o amplă analiză dedicată situației de la București.

„Anularea unor alegeri între două tururi de scrutin este o decizie mare de luat, dar Curtea Constituțională a României a decis că este esențial să protejeze democrația de un atac străin. Decizia Curții de a anula alegerile prezidențiale din România a aruncat țara în dezordine și nu este clar unde se va termina agitația. Iată ghidul POLITICO pentru criza extraordinară a democrației care cuprinde una dintre cele mai importante țări membre ale UE și NATO din Europa de Est.
Ce se întâmplă?
Duminica aceasta, românii trebuiau să voteze în turul al doilea al alegerilor pentru viitorul lor președinte. Aceștia au avut de ales între doi candidați: Elena Lasconi, primarul de centru-dreapta al unui orășel, sau Călin Georgescu, un independent de extremă dreapta care a fost catapultat din anonimat în fruntea clasamentului, în primul tur de scrutin din 24 noiembrie.
Vineri, Curtea Constituțională a României a decis că primul tur al alegerilor a fost atât de grav afectat – de o presupusă operațiune rusă de influențare a rezultatului – încât întregul proces trebuie anulat și reluat.
Actualul președinte Klaus Iohannis a fost forțat să își prelungească mandatul, candidații politici încearcă să se regrupeze și se pregătesc să își reia campaniile costisitoare, iar milioane de alegători se întreabă dacă mai pot avea încredere în acest proces.
Încă nu a fost stabilită nicio dată pentru noile alegeri, însă acestea vor trebui să aibă loc în curând. Cu doar o lună în urmă, Georgescu era aproape necunoscut în propria sa țară, fără sprijin din partea unui partid și cu un profil scăzut în media tradițională. Dar toate acestea s-au schimbat în ultimele două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
Aproximativ 25 000 de conturi TikTok pro-Georgescu au intrat în acțiune, în ceea ce analiștii români spun că a fost o încercare coordonată de a influența alegerile în favoarea sa.
Președintele Iohannis, care provine dintr-un alt partid de centru-dreapta, a primit dovezi de la serviciile secrete de informații care indicau că atât actori statali, cât și nestatali au intervenit în alegeri și a indicat Rusia ca fiind responsabilă pentru o serie de atacuri hibride agresive.
Statele Unite au menținut concluziile privind implicarea Rusiei. Acționând pe baza informațiilor, Iohannis a declasificat dosare secrete care susțineau că Georgescu a beneficiat în mod ilegal de promovare electorală extinsă în perioadele în care campania electorală era interzisă.
Curtea Constituțională a fost inundată de un val de cereri de anulare a alegerilor în lumina rapoartelor de informații declasificate. Informațiile „conform cărora această campanie a fost sprijinită ilegal din afara României” l-au adus pe Iohannis la concluzia că „avem de-a face cu o problemă de securitate națională”, a declarat președintele într-o alocuțiune televizată vineri seara.

Care este miza?
În România, aceste alegeri au fost văzute ca o luptă între Est și Vest. Într-o țară în care amintirile dictaturii comuniste brutale sunt încă vii, alegerea pentru mulți alegători a fost existențială. Lasconi, pro-UE, s-a bucurat de sprijinul partidelor tradiționale centriste, în timp ce Georgescu a fost susținut de trei grupuri de extremă dreaptă, dintre care două au intrat recent în parlament.
Pozițiile sale cu privire la NATO și UE – a criticat puternic implicarea României în ambele – au alimentat temerile că va rupe alianțele occidentale ale țării și se va întoarce spre Moscova.
L-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin ca pe un lider și un patriot și a promis să pună capăt tuturor ajutoarelor românești acordate Ucrainei vecine – ceea ce ar fi un pas major într-un moment critic pentru Kiev.
Chiar și așa, milioane de români au fost atrași de campania tradiționalistă a lui Georgescu și au fost gata să voteze pentru el în turul doi de duminică împotriva lui Lasconi.
Georgescu a obținut peste 2,1 milioane de voturi în primul tur, când a concurat cu alți șapte candidați importanți, după ce și-a etalat credința în structurile familiale tradiționale și credința sa ortodoxă română.
Georgescu spune acum că este victima unui complot al elitei politice de a-l ține departe de putere și de a contracara voința poporului, comparând tratamentul său cu cel al lui Donald Trump de către establishmentul din Statele Unite.
Chiar și principalul său adversar, Lasconi, a denunțat decizia instanței, afirmând că democrația din România este „călcată în picioare” de către stat.
Georgescu a folosit aceeași expresie. Riscul deciziei instanței este că tot mai mulți alegători români își pot pierde acum încrederea în sistemul politic al țării” mai scrie POLITICO. (Traducere și adaptare B.T.I.)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.