Lanțul interimatelor la Spitalul Județean și încadrările penale văzute de un specialist

Lanțul interimatelor la Spitalul Județean și încadrările penale văzute de un specialist

0 5

Daravela interimatelor de la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență este în pericol să fie luată în colimator de către procurorii brașoveni, fapt pentru care, panicați, conducătorii Consiliului Județean și conducerea CA a spitalului au convocat de urgență AGA, pentru a intra cumva în legalitate cu managementul spitalului.
Pentru reamintirea narațiunii anchetei InfoBrașov referitor la managementul suspectat de nelegalitate al Spitalului Județean, reluăm principala desfășurare ale evenimentelor și a numirilor contestabile, sau ale faptelor principalilor responsabili, deocamdată neincriminate penal.

Un simplu jurist adus din mediul privat, numit inițial de Veștea și menținut de Todorică
Atunci, doctorul Cobelschi, predecesorul lui Emil Mailat, a fost obligat să demisioneze urgent de la conducerea Spitalului Județean Brașov din cauza unui conflict de interese sesizat de ANI, iar Veștea l-a adus pe Mailat de la Infecțioase, unde o înlocuise pe doctorița Moldovan,(plecată pe coclauri useriste bucureștene în ministerul Sănătății, de unde a ieșit cu ditamai dosarul penal pentru hârtii semnate aiurea în pandemie), taman la Spitalul Județean.
Evident, juristul nostru fiind numit tot interimar prin dispoziția inițială a președintelui CJ, Adrian Veștea. Erau însă vremurile pandemiei și ale situației de urgență, când totul era permis.
Ulterior managerul interimar Emil Mailat a fost împins într-un interimat păcătos tot de șase luni și în 7.11. 2023, exact cu o săptămână înainte de concursul ratat la care nu a obținut nota de trecere, tot printr-o decizie a șefului Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică,(și el interimar pe post după plecarea lui Adrian Veștea, președintele CJ Brașov en titre, la ministerul Dezvoltării), decizie intempestivă din 3.11.2023.
Mailat a rămas astfel manager și după tentativa eșuată și lamentabilă a CA a spitalului de intrare în legalitate prin concursul respectiv, până în aprilie 2024.
Când, pentru că era vremea alegerilor locale și era vânzoleală mare și prea puțin timp pentru a ține sub obroc legal diferitele numiri pe la diferitele instituții, Emil Mailat a fost recuperat reciclat și refolosit, potrivit Doctrinei celor trei R a lui Ceaușescu, pentru încă un mandat de manager al Spitalului Județean, tot pentru șase luni(când legea 95 prevede posibilitatea prelungirii interimatelor numai pe perioade de trei luni!) și tot interimar.
Pentru ca în perioada 3 nov-7 nov 2024 Mailat să fie din nou perpetuat interimar pe funcție tot de către președintele interimar al CJ Brașov, Șerban Todorică, tot fără concurs și tot pentru șase luni până în aprilie 2025, sau până la organizarea la o dată nedefinită a concursului pe post.

Președinții Consiliului Județean, cel interimar în special, și-au confundat atribuțiile cu Legea Sănătății   
Potrivit Legii 215/2001 republicată, Art. 104, Al(2), lit.c, îndrituire legală din care izvorăsc atribuțiile președintelui CJ, ales sau interimar, acesta: „Propune CJ numirea, sancționarea, modificarea și încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condițiile legii, pentru conducătorii instituțiilor și serviciilor publice de interes județean”. Sintagma cheie în acest text de lege este –în condițiile legii!-”. adică în condițiile Legii 95/2006, anume Art 176 al 4: Evaluarea este efectuată pe baza criteriilor de performanţă generale stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, precum şi pe baza criteriilor specifice şi a ponderilor stabilite şi aprobate prin act administrativ al conducătorilor ministerelor sau instituţiilor cu reţea sanitară proprie, al primarului unităţii administrativ- teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti sau al preşedintelui consiliului judeţean(Mailat nebeneficiind niciodată de niciun fel de evaluare a activității sale ca manger pe post n.n.)
La încetarea mandatului, contractul de management poate fi prelungit pe o perioadă de 3 luni, de maximum două ori, perioadă în care se organizează concursul de ocupare a postului, respectiv licitaţie publică, după caz.
Ministrul sănătăţii, ministrul de resort sau primarul unităţii administrativ-teritoriale, primarul general al municipiului Bucureşti sau preşedintele consiliului judeţean ori rectorul universităţii de medicină şi farmacie, după caz, numesc prin act administrativ un manager interimar până la ocuparea prin concurs a postului de manager, respectiv organizarea licitaţiei publice, după caz”. Aspect confirmat și de ministrul Sănătății Alexandru Rafila în cazul Spitalului Județean Este prerogativa legală a CA a spitalului respectiv(Spitalul Județean Brașov n.n) să scoată postul la concurs!”. Adică era prerogativa și obligația legală a președintelui CA al spitalului, Adelina Văsioiu, interimară și ea la Direcția de Sănătate a CJ Brașov, să scoată postul la concurs în condițiile legii. Între timp, completările aduse Legii 95 în septembrie 2024 stipulează necesitatea existenței masteratului în condițiile numirii unui jurist manager de spital.

Încadrări penale ale numirilor și interimatelor conducerii Spitalului Județean
Solicitat de noi să circumscrie prevederile Legii 297, cu privire la Abuzul ordinar în Serviciu, dar și cele ale Legii 78/2000, a Anticorupției, circumstanțelor care au dus la numirea lui Emil Mailat în funcția de manager interimar prin atâtea prelungiri suspectate de nelegalitate de către presă, prestigiosul avocat brașovean Constantin Baboi, fost șef al secției Judiciar a Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov în anii ”90, a emis următoarele considerații: Potrivit Art. 297 CP:
Abuzul în serviciu este:
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane(…)
Raportat la numirile repetate ale managerului Spitalului Județean în funcții interimare consecutive fără concurs, sau cu concurs invalidat, cu eludarea Legii 95/2006, avocatul Baboi a concluzionat că „Poate fi vorba de un abuz în serviciu sub formă continuată, constatându-se și latura subiectivă întrunită, deci intenția, pentru că s-a insistat cu aceste prelungiri nelegale a interimatelor în speță cu încălcarea prevederilor Legii 95, potrivit unor eventuale încadrări corespunzătoare ale procurorului de caz.
În speță se poate circumscrie și alineatul 2 din Art. 297 CP, referitor la îngrădirea unor drepturi ale persoanelor care ar fi putut ocupa legal funcția respectivă în condițiile unui concurs în conformitate cu prevederile legii de resort. Cei responsabili, prin faptele lor pot fi suspectați că au facilitat neocuparea postului (de manager al Spitalului Județean n.n.) de către o persoană competentă, neorganizând concursul, sau neitervenind potrivit atribuțiilor lor legale în respectivul proces de organizare a concursului, cu consecințe grave asupra desfășurării activității manageriale în speță.
Organele de anchetă penală trebuie să stabilească cu claritate în primul rând existența faptelor și apoi eventuala încadrare penală a acestora.

Conservarea unui interimat la conducerea unui spital public cu scopul conservării postului pentru un altul poate fi considerată act de corupție
Dacă sunt semnalate și foloase necuvenite pentru responsabilii menționați în investigația de presă aferentă, sau pentru un altul, (ca de exemplu conservarea nelegală a postului de conducere respectiv de la Spitalul Județean până când o anumită deputată liberală putea prelua postul prin atribuire politică când i se încheia actualul mandat parlamentar, printr-un concurs eventual trucat, precedat de prelungirea eventual nelegală a interimatelor în speța analizată n.n.), se poate recurge de către procurorul de caz la încadrări potrivit Legii 78/2000 a Anticorupției, modificată și republicată. Sau, după caz, încadrarea faptelor ca abateri administrative în exercitarea obligațiilor de serviciu.”
a considerat renumitul avocat brașovean, specializat în penal cu precădere.
Surse judiciare ne-au dezvăluit sub rezerva confidențialității că este posibilă autosesizarea în această săptămână a Parchetului Național Anticorupție, sau a Parchetului Tribunalului Brașov, după caz, cu privire la investigația jurnalistică a InfoBrașov asupra interimatelor managementului de la Spitalul Județean, dar și în legătură cu alte numiri interimare de șefi de secție ai spitalului, precum și în legătură cu licitația contestată pentru asigurarea cateringului la Spitalul Județean, potrivit dezvăluirilor din Argumentul.ro.

Libiu Mateescu    

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.