Guvernul Ciolacu 2 în faza aprobării politice – portofoliile ministeriale negociate
Guvernul Cilocu 2 are negocierile finalizate la doar câteva ore după întânirea cu fostul preș. WK Iohannis, partidele din coaliție și-au definitivat împărțirea ministerelor. La Cotroceni, practic a fost o reuniune absolut formală prin care s-a dorit doar validarea politică a prelungirii ilegale a mandatului preș, Iohannis. Trebuie subliniat faptul ca duminică dimineață, coaliția autointitulată pro-europeană a prezentat la Cotroceni două variante,
# prima cu PSD la guvernare și premier Marcel Ciolacu, iar
# a doua cu PSD în opoziție, dar susținând în Parlament un executiv PNL-UDMR.
Iată cum vor fi împărțite portofoliile între partide în noul Guvern, conform surselor Realitatea Plus:
PSD (8 ministere):
• Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
• Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
• Ministerul Economie și Digitalizării – Cătălin Ivan
• Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
• Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
• Ministerul Justiției – Radu Marinescu
• Ministerul Culturii – Natalia Intotero
• Ministerul Muncii – Simona Bucura-Oprescu
PNL (6 ministere):
• Ministerul de Interne – Cătălin Predoiu
• Investiții și Proiecte Europene – Marcel Boloș
• Ministerul Educației – Marilen Pirtea
• Ministerul Mediului – Mircea Fechet
• Ministerul Afacerilor Externe – Emil Hurezeanu
• Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
UDMR (2 ministere):
• Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
• Ministerul de Finanțe – Tanczos Barna
Conducerile PSD și PNL au programate duminică seara ședințe separate pentru a valida propunerea de premier și lista de ministere din viitorul guvern agreate la negocierile din aceasta după-amiază.
Ședințele pentru audierea viitorilor ministri și votarea acestora sunt programate luni.
Klaus Iohannis a declarat că desemnează luni premierul, nu înainte ca noua coaliției să semneze însă un acord de colaborare.
Tot mâine va fi aprobat și noul program de guvernare.
Viitorul premier al României ar putea fi anunţat oficial imediat după votarea preşedinţilor celor două camere ale legislativului, a declarat duminică preşedintele Klaus Iohannis după consultările de la Cotroceni cu partidele parlamentare.
Pelerinajul partidelor la Cotroceni
Reprezentanţii coaliţiei pro-europene formate din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale au venit împreună la consultări și l-au informat pe președintele Klaus Iohannis că negocierile pentru găsirea unei formule guvernamentale apropae de finalizare.
O variantă a fost cea în care rămâne în funcția de premier, însă a fost avansată și posibilitatea ca, din opoziție, social-democrații să sprijine un guvern minoritar alătuit din formațiile politice pro-europene.
Liberalii nu au avut o propunere pentru funcția prim-ministru, dar au susținut varianta prezentată de către social-democrați.
AUR, SOS și POT nu au mers la consultările de la Cotroceni
Reprezentanții AUR îl propun pe Petrișor Peiu drept premier, însă nu au dorit să intre la discuții cu președintele Klaus Iohannis, căruia îi contestă legitimitatea în funcție și consideră că ar trebui să demisioneze. Simion a declarat ca au venit cu duba pentru mutarea de la Cotroceni a lui W.K. Iohannis.
De asemenea, au mai fost programați la consultări reprezentanții SOS România și ai Partidului Oamenilor Tineri, însă au ales să nu se prezinte în fața președintelui Klaus Iohannis.
Elena Lasconi a cerut demisia lui Klaus Iohannis
Lidera USR, Elena Lasconi, a venit în fața lui Klaus Iohannis doar pentru a-i transmite că mandatul lui s-a încheiat și că trebuie să își dea demisia. Practic întâlnirea a durat în jur de trei minute.
Elena Lasconi: Am fost astăzi la „consultări”, a fost să îi transmitem lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat ieri și că trebuie să-și dea demisia. A fost o întâlnire scurtă, de până în trei minine, în care i-am comunicat acest lucru. I-am comunicat că nu mai are nicio legitimitate să poarte consultări, că, potrivit Constituției, președintele Senatului poate să devină președinte interimar.
Horia D.R.