Globalizarea, Suveranismul si Romania

Globalizarea, Suveranismul si Romania

0 27

Tendinta de extindere pana la limite maxime e naturala, e permanenta, si nu poate fi oprita. In trecut, extinderea era cu precadere teritoriala. Globalizarea prezenta inseamna insa in primul rand extinderea tehnologica, economica si politica pana la limite absolute. In urma cu cativa ani am fost intrebat daca globalizarea este buna sau rea? Raspunsul e complex.
Pentru cei multi, globalizarea este un proces care ofera sperante intr-un viitor mai bun; pentru marile corporatii este un scop in sine care le favorizeaza interesele.
Altfel, procesul in sine e inevitabil si neutru. Hrana, de exemplu, poate fi produsa mult mai eficace in cele mai propice zone ale globului si redistribuita apoi in toata lumea. Ce se intampla insa cu micul producator eliminat de firmele gigant care controleaza economia globala? Raspuns imediat e ca micul fermier sau producator este eliminat printr-o concurenta inegala si nedreapta. Raspunsul amplu e ca lumea actuala nu este pregatita pentru un asemenea salt gigantic intr-un viitor necunoscut!
Globalizarea face totusi posibila ascensiunea omului la scara mondiala, dar aduce cu ea profituri uriase numai unora, si in acelasi timp, suferinte si saracie altora. Fostul presedinte American James Carter, un lider democrat onest si cu frica de Dumnezeu, afirma ca viata nu e dreapta (life is not fair). De fapt, viata e brutala. De cand s-a desprins de natura, sau de cand a fost alungat din gradina raiului, omul a tot incercat sa recreieze paradisul pe pamant. Si la fiecare incercare fortele negative au deturnat bunele intentii. In consecinta si in opinia multor analisti, ideia de globalizare este fie prematura, fie rau conceputa si in mod sigur este rau aplicata. Marile puteri si corporatii profita si tarile mici si slab dezvoltate isi pierd si independenta si suveranitatea.
Dezvoltarea recenta a tehnologiei ar putea face posibil ca in cateva decenii omenirea sa ajunga atat la responsabilitate globala, cat si la posibilitati tehnice pe aceiasi masura. In prezent, multi intelectuali, de exemplu, au o buna intelegere a lumii globale, dar s-a apreciat ca numai unul la suta din locuitorii planetei au mijloacele necesare pentru a se considera cetateni globali. Si cum americanii iubesc statisticile, s-a calculat ca trebue sa dispui de un venit constant care sa-ti asigure existenta si totodata de cateva miloane de dolari in plus pentru a putea actiona ca un cetatean al intregului glob. Cati romani au aceste posibilitati? Si ce fac ei pentru tara?
Pe plan tehnologic, globalizarea inseamna intre altele comunicare imediata cu orice persoana de pe mapamond, vizualizare in direct a marilor realizari or catastrofe din lume, sau deplasari rapide oriunde pe glob. Toate acestea sunt beneficii materiale importante, dar omenirea are si o latura subiectiva, invizibila si psihologica, si care in prezent e neglijata. Este constiinta fiecaruia dinre noi. Se ridica constiinta noastra actuala la nivel global? Atunci cum de toleram macelul din Orientul Mijlociu?
De-a lungul istoriei am evoluat de la familii, clanuri si triburi la natiunile moderne de azi. Natiunile sunt comunitati largi de oameni, de multe ori inruditi intre ei, care au un teritoriu propriu, o limba si o istorie comuna, traditii si simtaminte similare si de cele mai multe ori au o religie care duce la Dumnezeu. Asemenea trasaturi se formeaza in sute de ani si nu se pot schimba prin decizii sau dictate. Ele constitue liantul invizibil care ne leaga de ceace credem; de divinitatea ignorata si negata de globalisti. Credinta ne face mai buni si prin ea aspiram la eternitate. Scopul final al vietii nu este averea si imbuibarea; este evolutia spirituala si mantuirea propovaduita pentru noi de biserica lui Iisus! A ajuns umanitatea la asemenea aspiratii sau mai are nevoie de timp ca sa-si inteleaga rolul global? Eu cred ca nu a ajuns acolo.
Pe de alta parte, din punct de vedere politic si dupa ce au trecut prin zeci de sisteme de organizare, natiunile libere au ajuns la forma democrata de guvernare exprimata prin votul majoritatii. Majoritatile la randul lor au datoria sa respecte drepturile minoritatilor, dar pana la punctul la care acestea vor ca ele insele sa domine societatea. Este exact ce se intampla azi in lume. Minoritatile financiare au pus stapanire pe glob prin mamona si ne manipuleaza; multe state sunt conduse de grupuri corupte de tip mafiot; si minoritatile cu deviatii contra naturii incearca sa perverteasca toata lumea. Omul normal si cu frica de Dumnezu a pus insa piciorul in prag si a spus: Nu! Pana aici! Aici a ajuns omenirea si aici a ajuns Romania!
Ne aflam la o mare rascruce a istorie si avem de ales: ne intoarcem la menirea spirituala care ni s-a harazit, or construim o lume fara nici un Dumnezeu? In viitorul apropiat, romanii isi vor decide soarta…
In evolutia lumii si mai ales in ultimele decenii au aparut organisme politice, economice si militare internationale din care unele sunt necesare stabilitatii si prosperitatii comune. Doua asemenea exemple sunt Uniunea Europeana si Alianta Nord-Atlantica in care a fost cooptata si Romania.
Calitatea de membru confera tarii noastre drepturi egale, dar realitatea nu confirma acest lucru. Ce au facut si ce fac liderii romani ca sa promoveze interesele tarii? Conducatorii au datoria sa negocieze cele mai bune aranjamente pentru promovarea intereselor intregului popor. Au facut ei acest lucru? Care sunt roadele?
In ce priveste globalizarea economica situatia e si mai grava. S-a calculat ca cele mai mari corporatii din lume sunt mai bogate, mai puternice si mai influente decat majoritatea tarilor de pe mapamond. Si in timp ce guvernele nationale sunt alese de populatia fiecarei tari pentru a-i apara interesele si sunt legitime, magnatii care conduc marile corporatii se impun prin intelegere intre ei si urmaresc un singur lucru: profit prin orice mijloace. In acest scop, oamenii trebue transformati in consumatori fara identitate si in noile societati un numar mic de indivizi sunt ademeniti si cumparati si o duc foarte bine iar oamenii de rand sufera consecinte nefaste. Cum se descurca acei oameni nevoiasi? Cum supravietuesc, de exemplu, pensionarii romani in special cei din mediile rurale?
Si pentru a domina lumea globala, marile corporatii trans-nationale urmaresc inlocuirea religiei cu zisele drepturi ale omului si fac efort sa desfiinteze natiunile. Imaginati-va o viitoare religie comuna fara nici un spirit divin. Imaginati-va Craciunul inlocuit cu sarbatorile de iarna, asa cum s-a mai incercat. Imaginati-va Invierea Domnului inlocuita cu ziua primaverii, sau Tricolorul national substituit in mod tacit de multicolorul homo-lesbian… Se intampla deja cu semnul Crucii Rosii de pe ambulante.
Suveranitatea inseamna a fi egal intre egali, si in cazul Romaniei inseamna egal intre tarile europene.
Cum ne putem promova deci suveranitata si cum ne putem opune gigantilor globali care ne sugruma?
Un adagiu britanic sustine ca unele lucruri sunt atat de murdare incat numai un gentleman le poate limpezi. Avem nevoie de lideri-gentlemeni care sa inspire poporul.
Sa alegem lideri suveranisti care sa aiba demnitatea si curajul sa apere interesele tarii.

Autor: prof. Dr. Nicolae Dima (USA)
Sursa: ActiveNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.