UDMR a mai obținut ceva – medicii români, obligați să învețe limba...

UDMR a mai obținut ceva – medicii români, obligați să învețe limba maghiară!

0 36


Executivul a plătit din nou prețul intrării UDMR la guvernare

UDMR a jucat tare și de această dată, profitând de poziția fragilă a noului guvern, și a mai obținut niscaiva drepturi pentru minorități. Printre acestea se numără și dreptul de a folosi limba maternă în unitățile medicale din România, ceea ce înseamnă că medicii din ambulatoriu, din asistența medicală de urgență și din spitale, precum și restul personalului sanitar ar cam fi obligați să învețe limba maghiară.
În plus, în ce privește limba română predată în școli minorităților, materia se va simplifica și se va adapta nevoilor acestora, iar dascălii vor fi trimiși la reciclare.
Noul guvern a decis să adauge și mai multe drepturi pentru minoritățile din România, vizată cu precădere fiind minoritatea maghiară. Astfel, UDMR a reușit să se impună și a obținut aplicarea drepturilor de folosire a limbii materne în domeniul serviciilor medicale, ”în spiritul cartei europene pentru limbile regionale și minoritare ratificată de România și conform legislației în vigoare”, după cum susține Executivul.
Impunerea acestei prevederi va naște, fără îndoială, multe probleme, în sensul că unitățile medicale, fie ele din ambulatoriu, fie din domeniul spitalicesc, vor fi obligate ori să angajeze translatori, plătiți din fondurile alocate sănătății, fie să-i oblige pe medici și pe asistente să învețe limba maghiară.
Acum, desigur, maghiarii nefiind singura etnie minoritară din țara noastră, este posibil ca personalul medical să învețe și limbile romani, germană, ucraineană, rusă, turcă, bulgară, greacă, albaneză etc.
Politica în genunchi în fața oricui practicată cu succes de politicienii noștri a făcut ca minoritățile din țara noastră să aibă cele mai multe drepturi din lume, în timp ce minoritatea română din celelalte țări, din UE sau din afara UE, să nu aibă aproape niciun drept, pentru că, nu-i așa, cine să se bată pentru ei?
Ce atâta învățare a limbii oficiale
Și, dacă tot și-au obținut atâtea drepturi de folosire a limbii materne, în justiție, administrație și în serviciile medicale, minoritățile au mai primit niște derogări, la presiunea UDMR, desigur.
Potrivit noului program de guvernare, toate drepturile minorităților naționale câștigate până în prezent, prevăzute în legile educației, se păstrează în totalitate și toate prevederile cu privire la minoritățile naționale se aplică integral în primii doi ani de guvernare.
Printre aceste prevederi se mai numără și eficientizarea predării limbii române pentru minorități, care înseamnă, de fapt, o simplificare și o reducere a numărului de ore predate.
În acest sens, programele școlare vor fi adaptate la nevoile lingvistice și ritmul de dezvoltare al elevilor aparținând minorităților naționale.
Totodată, se va susține și se va extinde formarea inițială și continuă a profesorilor de limba română, precum și a profesorilor pentru educație timpurie și pentru învățământ primar care predau limba și literatura română sau comunicare în limba română.
„Se va urmări implementarea și asigurarea integrală a surselor de finanțare a Programului național de susținere a învățării limbii și literaturii române, prin finanțarea de tabere de învățare, creare conținuturi digitale etc., în conformitate cu prevederile art.83 alin.(16)-(18) din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, și se vor elabora manuale adaptate pentru predarea limbii române elevilor aparținând minorităților naționale, care să răspundă nevoilor specifice și să faciliteze învățarea eficientă a limbii”, se arată în noul program de guvernare.

Dreptul la utilizarea simbolurilor
Tot în programul de guvernare se anunță reorganizarea și eficientizarea Departamentului pentru Relații Interetnice ca structură de sine stătătoare, cu atribuții de monitorizarea drepturilor minorităților, coordonarea unitară a politicilor publice legate de minorități, elaborarea de noi politici publice și strategii naționale.
Este nevoie, în continuare, de o lege care să garanteze statutul minorităților, să ofere cadrul juridic necesar pentru păstrarea identității lor și să protejeze persoanele aparținând minorităților în orice circumstanțe. Statul român s-a angajat, prin modificarea Constituției din 2003, să adopte o astfel de lege.
Legislația existentă trebuie să garanteze și dreptul la utilizarea simbolurilor minorităților naționale și comunităților locale. Dreptul deja câștigat de utilizare a limbii materne nu poate fi pierdut într-o localitate, chiar dacă se schimbă structura etnică a localității, sau unitatea administrativ-teritorială este reorganizată”, se precizează în programul de guvernare. Mai mult, Executivul intenționează să aplice și să întărească legislația în vigoare pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură, în vederea asigurării siguranței cetățenilor.

Autor: Claudia Marcu
Sursa: national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.