Meandrele Guvernului Ciolacu: România a intrat în procedura de deficit excesiv! (2)

Meandrele Guvernului Ciolacu: România a intrat în procedura de deficit excesiv! (2)

0 29

Vă mai amintiți celebrele credite de angajament?
Au fost introduse pe vremea regimului Dragnea și menținute de toate guvernările ulterioare pentru motivarea extinsă a baronilor locali. Aceștia aveau acces la fonduri, pentru diverse lucrări, pe baza unor simple solicitări la Trezorerie prin care li se promitea că vor primi sumele solicitate undeva în viitor,fără termene clare sau verificări riguroase asupra cheltuirii acestora.
Rezultatul a fost vizibil până la Bruxelles și, din 2019, România a intrat în procedura de deficit excesiv.
Angajamentele asumate de statul român, pe această procedură, nu au fost respectate defel, ci încălcate cu nonșalanță de toate guvernele.
In loc să reducem deficitul excesiv până în 2024, România, din motive politicianiste și electorale binecunoscute, a înregistrat, la sfârșitul anului trecut, un deficit bugetar record, de aproape 9% din PIB.
Strânși cu ușa de CE și amenințați cu suspendarea plăților din PNRR, Guvernul Ciolacu -1 a adoptat Programul de consolidare fiscal-bugetara pentru perioada 2025-2031, la finalul căruia trebuie sa ne încadrăm într-o cotă de 3,5% deficit bugetar.
Pe acest fond, Guvernul României, de această dată Ciolacu -2, a promovat Ordonanța-trenulet, funcție de care, până la sfârșitul acestei luni, va fi elaborat și Bugetul de stat.
Așa se explică și hotărârea titularului de la Dezvoltare, echilibratul Cseke Attila, de a opri alocarea de resurse pentru Programul „Anghel Saligny” și pentru Programul Național de Dezvoltare Locală până la stabilirea priorităților și achitarea tuturor restanțelor pentru lucrările efectuate sau aflate într-un stadiu avansat de realizare.
Pe cele două programe, s-au alocat bani foarte mulți de către guvernele ce s-au succedat după executivul condus de „plutistul” Florin Câțu, fiind vehiculate sume ce ating un nivel de cca. 20 mld. de euro.
Din nefericire, de la Bugetul de stat! Neavând excedent bugetar, din împrumuturi, la dobânzi chiar scandaloase….
Utilizarea acestor fonduri de către UAT-uri a devenit mult mai lejeră după modificarea Legii Curții de Conturi de către coaliția de guvernare PSD-PNL, situație care și explică accesarea timidă de către România a fondurilor europene ce sunt repartizate acesteia pentru 2021-2027.
Pentru acestea, controlul utilizării lor este foarte strict și nu se pot ciupi după obiceiul mioritic binecunoscut…
Să nădăjduim că „ghilotina austerității” va aduce și leacul pentru nefăcutele cele multe săvârșite de cei care s-au aflat și se află vremelnic in fruntea bucatelor țării!

Pirau Toma

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.