Administraţia judeţeană promite, pentru acest an, să gestioneze şantiere de modernizare a...

Administraţia judeţeană promite, pentru acest an, să gestioneze şantiere de modernizare a 96,3 km de drumuri judeţene

0 12

În acest an, administraţia judeţeană îşi propune să gestioneze şantiere de modernizare a 96,3 km de drumuri judeţene, pentru care sunt alocate finanţări ce depăşesc 336,5 milioane de lei. În acelaşi timp, vor fi accesate fonduri europene pentru refacerea totală a 53,1 km de drumuri din zona metropolitană a municipiului Braşov, un proiect multianual estimat la peste 530 de milioane de lei.

Totodată, alte proiecte se conturează pe termen scurt, mediu şi lung în planurile investiţionale ale administraţiei judeţene, conducerea CJ luând în calcul toate sursele de finanţare disponibile pentru implementarea lor: buget propriu, fonduri prin programe guvernamentale şi finanţări europene nerambursabile.

Zona Braşov: două şantiere în desfăşurare şi trei proiecte majore la start

Drumul dintre Vulcan şi Holbav. Execuţia reabilitării DJ 106B Vulcan (DJ 112A) – Holbav (km 0+000–6+505), începută în primăvara anului trecut, va continua şi în acest an, fiind un important obiectiv de infrastructură rutieră pe care CJ Braşov îl implementează în zona din proximitatea municipiului Braşov. Antreprenorul SC Viarom Construct SRL va relua refacerea părţii carosabile, a podurilor şi podeţelor, a acostamentelor şi acceselor la proprietăţi, concomitent cu relocarea reţelelor utilitare pe raza localităţilor Vulcan şi Holbav, până la finalizarea tuturor lucrărilor prevăzute în contract. Valoarea actualizată a contractului este de 23.221.946,56 lei, fondurile fiind asigurate din bugetul judeţean. DJ 106B este un drum important pentru locuitorii din Holbav şi pentru dezvoltarea turistică a zonei. Până în prezent lucrarea nu a fost tocmai uşoară, având în vedere că în zona intravilană din Holbav, concomitent cu drumul este necesar a se realiza reţeaua de apă şi canalizare, precum şi relocarea reţelelor de medie şi joasă tensiune. Modernizarea DJ 106B este prioritară pentru administraţia judeţeană, care şi-a propus să asigure o mai bună conectare a comunelor Vulcan şi Holbav cu zona metropolitană Braşov şi să pună în valoare potenţialul de dezvoltare pe multiple planuri a acestei zone mai puţin explorate din judeţul Braşov.

Conexiunea rutieră Hărman – Sânpetru. Reabilitarea DJ 108 Hărman – Sânpetru (km 0+000–4+380) este o altă prioritate pentru autoritatea județeană, fiind vorba despre un drum intens circulat, care deservește o populație numeroasă şi care în ultimii ani a ajuns într-o stare deplorabilă. Proiectul a început în martie 2024, însă a întâmpinat mai multe probleme, inclusiv în ceea ce priveşte calitatea anumitor lucrări executate, ceea ce a condus la schimbarea unor soluții tehnice și la anumite întârzieri. Conducerea administraţiei judeţene speră că în acest an lucrările vor continua fără sincope. Potrivit contractului cu o valoare actualizată de 21.497.270,34 lei, finanţat din bugetul judeţean, firma constructoare Valdek Impex SRL are de executat reabilitarea integrală a structurii drumului şi a reţelei de canalizare pluvială, inclusiv construcţia de rigole pentru scurgerea apelor de ploaie și trecerea în subteran a rețelelor electrice aeriene.

Drumuri interconectate în zona metropolitană. Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră cu finanţare europeană pe care administraţia judeţeană îl va accesa în exerciţiul financiar 2021-2027, prin Programul Regional Centru, vizează o reţea de drumuri din zona metropolitană Braşov care însumează 53,130 km. Obiectivul denumit „Modernizare, reabilitare DJ 103B (DN1A) – Tărlungeni – Budila – Teliu (DN10) – limită de județ Covasna km 0 +490 -15+800, DJ 103A km 11 + 000 – 12+000, DJ 112A Hărman (DN 11) – Bod- Hălchiu – Codlea – Vulcan – DN 73 A km 0+000 – 38+980, DJ 112 B Cristian DN73 – Vulcan (DJ 112A) km 2+151 – 5 +030” va fi cel mai amplu proiect investiţional în domeniul infrastructurii rutiere pe care administraţia judeţeană îl va implementa în mandatul 2024-2028, fiind vorba despre drumuri care vor fi construite, refăcute, reabilitate sau modernizate. Traseul face legătura între drumurile naţionale/europene DN 1A, DN 10, DN 11, DN 13, DN 1 şi DN 73A. Conform devizului general aprobat de plenul Consiliului Judeţean Braşov în octombrie 2024, valoarea totală a investiției este de 530.386.016,37 lei, implementarea obiectivului urmând să fie eşalonată pe patru ani. După finalizarea documentaţiilor de proiectare şi a procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor proprietate privată situate pe traseul rutier ce străbate localitățile Teliu, Budila, Tărlungeni, Săcele, Hărman, Bod, Hălchiu, Codlea, Vulcan, Râșnov și Cristian şi, după obţinerea acordurilor pentru proiect din partea instituţiilor avizatoare, Consiliul Judeţean Braşov va depune în cursul acestei luni cererea de finanţare la ADR Centru, după care va iniţia demersurile de achiziţie în vederea desemnării constructorului. Astfel, autoritatea judeţeană urmează să atragă fonduri eligibile nerambursabile în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro pentru implementarea acestui proiect. Realizarea lucrărilor prevăzute în proiect va fi coroborată cu construcţia a două poduri noi peste canalul Ghimbăşel, situate pe DJ 112A (la km 7+395 şi km 9+228), în comuna Bod – obiectiv preluat în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii, şi implicit cu proiectul tehnic şi execuţia demolării podurilor existente, care sunt în sarcina CJ Braşov.

Alternativa la DN 1. Anul 2025 va însemna pentru judeţul nostru şi startul lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 102I Valea Doftanei, județul Prahova – Brădet, județul Brașov, proiect finanţat şi implementat de Compania Naţionala de Investiţii „CNI” SA în parteneriat cu administraţiile celor două judeţe. Demersurile premergătoare acestui moment mult aşteptat s-au încheiat, acestea vizând clarificarea aspectelor privind coridorul de expropriere şi obţinerea avizelor pentru scoaterea din fondul forestier a suprafeţelor afectate de lucrările cuprinse în proiect. Reabilitarea şi modernizarea DJ 102I Valea Doftanei – Brădet este un obiectiv investiţional de importanţă strategică şi înseamnă refacerea totală a 12,43 km aflaţi pe teritoriul administrativ al judeţului nostru şi a 13,20 km situaţi în judeţul vecin. Contractul, în valoare de 405,4 milioane de lei, este implementat de antreprenorul Construcţii Erbaşu SA, cele două administraţii judeţene urmând să suporte din bugetele proprii anumite cheltuieli neeligibile. DJ 102I reprezintă o alternativă rutieră extrem de necesară transportului rutier din ţara noastră, cel puţin până la construirea autostrăzii Comarnic – Braşov, în condiţiile în care valorile de trafic înregistrate între Bucureşti şi Braşov sunt de la an la an tot mai ridicate, DN 1 este sufocat la fiecare sfârşit de săptămână, iar varianta de circulaţie pe DN 1A nu mai corespunde necesităţilor actuale.

În momentul de faţă, pe zona Brașov se află în lucru mai multe documentaţii tehnice, printre care amintim:

  • PT+Execuție – Pod DJ 103B km 9+450 situat în localitatea Budila;
  • Expertiză + DALI Pod DJ 103B km 11+800 situat la ieşirea din localitatea Budila;
  • PT – Reabilitare pod pe DJ 112A la km 28+200 situat între Codlea şi Vulcan;
  • Actualizare SF poduri pe DJ 112A km 7+395 și km 9+228, situate în localitatea Bod;
  • Expertiză tehnică + SF Modernizare DJ 112G: Peştera – Măgura – Zărneşti, km 3+100-8+750.

Planuri pentru infrastructura rutieră din zona Rupea

Peste 53 de km de drumuri judeţene din nordul judeţului Braşov au fost modernizaţi în ultimii patru ani de către administraţia judeţeană, iar în prezent specialiştii Direcţiei Generale de Drumuri Judeţene şi Servicii Publice lucrează la identificarea următoarelor proiecte care vor intra în implementare. Astfel, pe zona Rupea se lucrează la mai multe documentatii tehnice, printre care amintim:

  • Expertiză tehnică + DALI  – Reabilitare DJ 132B Homorod (DJ 132) – Cața – Drăușeni – Ionești – limită Județ Harghita km 0+000–16+516;
  • Expertiză tehnică + SF Pod DJ 130C km 0+020, în localitatea Ticuș;
  • Expertiză tehnică + SF cu elemente de DALI – Reabilitare DJ 105A limită Judeţ Sibiu – Cincu – Rodbav – Șoarș km 29+473–53+000.

În momentul de faţă, autoritatea publică judeţeană administrează o reţea de drumuri a căror lungime însumată este de 618,343 km. În ultimii ani, peste 100 de km au fost modernizaţi în totalitate prin intermediul unor proiecte finanţate din fonduri europene POR 2014-2020, fonduri PNDL şi resurse bugetare proprii.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.