MECIUL UNGARIA-ROMÂNIA ÎNCEPE

MECIUL UNGARIA-ROMÂNIA ÎNCEPE

0 5


Dacă până anul acesta Ungaria și Viktor Orban erau vedetele incontestabile ale Estului Europei, în ultima vreme consemnăm o creștere a importanței României în areal.
Există elemente relativ disparate care, pus cap la cap, pot întregi acest tablou.
Cele două țări aliate și prietene sunt în competiție în cadrul competiției geopolitice globale care se desfășoară pe toate fronturile.
Ungaria are cert un avantaj de timp în raport cu România în relația cu Donald Trump, cu Vladimir Putin și Xi Jinping.
În schimb, România are un mai mare avantaj prin poziția strategică pe care o ocupă la Marea Neagră și prin mărimea teritoriului și populației.
Însăși politica prudentă din anii din urmă a României este un avantaj în raport cu cea mult mai impetuoasă promovată de Ungaria. Paradoxal, atitudinea relativ prietenoasă a României la adresa Ucrainei convine atât Occidentului, cât și Rusiei.
Rusia vorbește despre distrugerea statului ucrainean, dar cu siguranță va fi gata să sprijine o Ucraină prietenă, dacă așa ceva va mai fi posibil. Și, cum istoria e ciclică, nu e exclus să vedem peste un deceniu o Ucraină neutră față de Occident și deschisă față de Rusia.
Faptul că N. Patrușev amenință Republica Moldova este un semn că Rusia a luat în calcul o relație pozitivă cu România pe termen lung. Coridoarele de gaze care trec prin Turcia și trebuie să alimenteze actuala enclavă Transnistria dar și Europa centrală sunt esențiale și deja România colaborează la acest proiect.
În acest moment, apare și critica lui Kelemen Hunor la adresa lui Călin Georgescu.
Ungaria, care a sperat să fie pivotul geopolitic al zonei, se vede detronată de o Românie mai bine situată geografic, aflată în proximitatea unei Rusii care a înțeles din al doilea război mondial că, dacă Ungaria este poarta spre Occident, în mod cert România este poarta spre spațiul rusesc. Care să fie, atunci, mai importantă?
Ungaria și UDMR-ul au aproape tot ce-și doresc în România. Deschidere, prietenie, colaborare.
Care e problema?
Ei bine, unirea Republicii Moldova cu România, sugerată de Patrușev, va face ca Ungaria să devină nu irelevantă, dar mult mai puțin interesantă pentru Rusia și spațiul euro-asiatic.
Dacă adăugăm la acest element probabila creștere în importanță a României pentru China, din aceleași motive, e clar că Viktor Orban este, la apogeul carierei, în același timp pe panta coborâtoare a acesteia.
Vrem, nu vrem, vine epoca lui Călin Georgescu și a României Mari, ca punte geopolitică între Occident, Rusia-China și Turcia-Orientul Mijlociu…

Autor: Cristi Pantelimon
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.