Obiceiuri de iarna la romani (I)
Manifestarile folclorice din perioada sarbatorilor de iarna sunt dominate de obiceiul colindatului si uratului de catre tineri organizati in ceata. Cetele de feciori sunt specifice Tarii Fagarasului si se pot intalni in satele Recea, Dejani, Lisa, Berevoi, Breaza, Carta, Harseni, Mandra, Dragus.
Cetele de feciori din Fagaras
In Fagaras, exista trei tipuri de cete de feciori, in functie de „accesoriile” pe care le folosesc in timpul colindului. Ceata de feciori cu bata (un element arhaic al ritualurilor de initiere), ceata de feciori cu turca (masca) si cea cu steag (mai ales in satele de la poalele muntilor).
In afara de accesorii, cetele de feciori mai au un aspect interesant: ele se formeaza, de fapt, dupa un sistem de organizare clar stabilit.
Ceata este formata din vataful mare si mic, samesul (casierul) mare si mic, stegarul mare si mic, carciumarul mare si mic, bucatarul mare si mic. Acestia erau alesi dintre tinerii necasatoriti, cu varste cuprinse intre 17 si 25 de ani. Numarul feciorilor din ceata varia de la un sat la altul, dar nu depasea cifra 12. Alegerea lor se facea de intreaga comunitate, prin vot deschis, public cu 3-4 saptamani inainte de Craciun.
Ceata se aduna de Sfantul Nicolae si se hotarau sefii cetei – vataf mare, vataf mic, colacar, crasmar. In perioada de timp ramasa pana la Craciun toti feciorii trebuie sa invete, „cu sfintenie”, toate textele si cantecele colindelor pe care le vor canta.
Laura Moise