Reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) România a avut...

Reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) România a avut o întrevedere la Primăria Brașov

1 7

Viceprimarii Lucian Pătrașcu și Dan Ghiță au avut astăzi o întrevedere cu o delegație condusă de Pablo Zapata, reprezentantul a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) România, pentru a discuta despre continuarea bunei colaborări pe care cele două părți o au mai ales în ajutorul acordat refugiaților ucraineni.

În primul rând, noi am venit să vă mulțumim. Mulțumesc încă o dată orașului Brașov și cetățenilor din Brașov pentru primirea călduroasă a refugiaților, vecinii care au fost în nevoie, și unii dintre ei mai sunt în nevoie. Au găsit la Brașov o a doua casă, o casă departe de «acasă», până se pot întoarce. În același timp, am identificat câteva domenii de cooperare continuă și de reînnoire a acestei cooperări în beneficiul refugiaților. Din perspectiva noastră, dorim să aflăm cum să sprijinim Primăria în eforturile de includere a refugiaților în viața socio-economică a Brașovului. Cred că am găsit câteva căi pentru a face acest lucru în viitor, iar acest lucru reflectă speranțele noastre că Brașovul va continua să fie unul dintre acele motoare în România din punct de vedere al solidarității și umanității“, a declarat Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România.

Vă reamintim că Brașovul a fost unul dintre primele orașe românești care au acordat sprijin susținut refugiaților ucraineni încă de la începutul războiului cu Rusia. După mai bine de un an de funcționare, centrul pentru refugiați înființat la CATTIA (care a intrat la scurt timp în rețeaua „Punct Albastru“ – Blue Dot a UNICEF) și-a schimbat sediul pe str B.P Hașdeu nr 13 și a devenit „KATYA HUB – Service Hub pentru ucraineni din Brașov“, context în care a primit și primele fonduri UNHCR.

Din septembrie 2023, Hub-ul a primit aproape 3 milioane lei pe proiecte finanțate din fonduri UNHCR destinate refugiaților ucraineni, cărora le asigură servicii de sprijin legat de nevoile imediate ale acestora, începând de la informații generale și legislative și continuând cu  facilitarea accesului la asistență medicală și psihologică, asistență juridică și programe de asistență socială, oportunități de angajare, servicii de protecție a copilului, programe de învățare a limbii române, integrare culturală etc. În prezent, o medie de 50-80 de refugiați primesc zilnic servicii în cadrul Hub-ului KATYA

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.