La Brașov se derulează cel mai amplu program din România dedicat învățământului preșcolar
Au fost predate amplasamentele pentru construirea a 3 creșe în cartierele Tractorul, Bartolomeu-Avantgarden și Stupini. Săptămâna trecută au început lucrările la grădinița de pe str. Pelicanului, Bartolomeu-Avantgarden, iar peste câteva zile vor începe la cea din Tractorul, de pe str. Ioan Socec.
Una dintre prioritățile municipalității brașovene este creșterea calității serviciilor de educație pentru asigurarea unei infrastructuri adaptate nevoilor și așteptărilor brașovenilor. Primăria Brașov implementează cel mai ambițios program dedicat învățământului ante și preșcolar prin construirea de creșe și grădinițe dar și prin extinderea celor existente.
Primarul George Scripcaru a anunțat astăzi predarea amplasamentelor pentru cele 3 creșe, construite și finanțate prin Compania Națională de Investiții: creșa din cartierul Tractorul, de pe str. Ioan Socec, cea din cartierul Bartolomeu-Avantgarden, str. Lebedei, și Stupini, str. Fundăturii.
Odată cu începerea lucrărilor la cele trei unități de învățământ antepreșcolar, primarul George Scripcaru a anunțat și începerea lucrărilor la două grădinițe: la cea din cartierul Bartolomeu-Avantgarden, pe str. Pelicanului, lucrările au început anul acesta și deja s-a ajuns la etapa de turnare a radierului pentru fundație, iar la cea de a doua, care va fi construită în cartierul Tractorul, pe str. Ioan Socec, lângă viitoare creșă, lucrările vor începe zilele următoare.
,,Am fost ieri la București, unde m-am întâlnit cu ministrul Dezvoltării și cu conducerea C.N.I. pentru semnarea contractelor pentru construcția de creșe medii în Brașov. Astăzi au fost companiile care au câștigat licitațiile, am predat amplasamentele, am stabilit un grafic de lucru foarte strâns cu fiecare în parte, cei din primărie trebuie să pregătească documentațiile de autorizație de construcție și avizele necesare. Discutăm de o creșă medie pe strada Ioan Socec, în completarea grădiniței care se construiește pe buget local, de o creșă medie în Avantgarden, pe strada Lebedei, în Stupini, pe strada Fundăturii, și, de asemenea, mai este o grădiniță pe strada Pelicanului, în Avantgarden, și una în Tractorul, la fostul depou de tramvaie, lângă creșa pe care o construim cu CNI. În acest fel răspundem necesităților brașovenilor pe componenta educațională și asigurăm infrastructura necesară pentru un învățământ de calitate”, a declarat primarul George Scripcaru.
În paralel, municipalitatea are în diferite faze proiecte pentru construirea a unei creșe în cartierul Stupini, pe str. Bârsei, și a mai multor grădinițe în cartierele Astra, Tractorul și Stupini, precum și pentru extinderea a 4 grădinițe în cartierele Bartolomeu Nord, Brașovul Vechi și Astra.
Totodată, primarul George Scripcaru a anunțat că în zona nouă a cartierului Tractorul (Coresi), primăria va construi o școală, pe un teren donat de dezvoltatorul imobiliar, după ce se vor finaliza procedurile de preluare ale terenului. Obiectivul pentru acest an este realizarea studiului de fezabilitate și demararea proiectului tehnic, urmând ca anul viitor să poată fi alocate și fondurile necesare pentru construirea acestei școli.
,,Am constatat că din 2020, când am aprobat un PUZ în Tractorul, în zona Coresi, care includea condiția ca dezvoltatorul să cedeze 10.000 de metri pătrați la domeniul public al Municipiului Brașov pentru construcția unei școli de către municipalitate, până astăzi nu a fost făcut niciun demers ca municipalitatea să preia acest amplasament. Am luat legătura cu compania din Franța, suntem în momentul de față în procedura de a prelua acest amplasament, ca să alocăm bani la buget pentru construirea unei școli în zona nouă a cartierului Tractorul, zona Coresi”, a precizat primarul George Scripcaru.
Descrierea proiectelor de construire creșe și grădinițe
Creșe:
1. Creșă str. Ioan Socec nr. 2 (cartier Tractorul, zona nouă), proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții, fondurile fiind asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Este un proiect tip al CNI pentru o creșă medie cu 7 grupe, regim de înălțime parter, loc de joacă și zonă verde.
Lucrările sunt realizatedeAsocierea Ovi Construction & Real Estate SRL – Ovi Arhitecture & Engineering SRL – MTA Structural Engineering SRL.
Durata contractului este de 2 luni pentru proiectare și 8 luni pentru construire.
Valoarea contractului de proiectare-construire este de 14.313.376,14 lei inclusiv TVA.
2. Creșă str. Lebedei nr. 18 (cartier Bartolomeu-Avantgarden), proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Este un proiect tip al CNI pentru o creșă medie cu 7 grupe, regim de înălțime parter, loc de joacă și zonă verde.
Lucrările sunt realizatedeAsocierea SC Icco Facility Management SRL – SC Europroiect SRL.
Durata contractului este de 2 luni pentru proiectare și 12 luni pentru construire.
Valoarea contractului de proiectare-construire este de 14.149.424,17 lei inclusiv TVA.
3. Creșă str. Fundăturii nr. 4 (cartier Stupini), proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Este un proiect tip al CNI pentru o creșă medie cu 7 grupe, regim de înălțime parter, loc de joacă și zonă verde.
Lucrările sunt realizatedeAsocierea SC Icco Facility Management SRL – SC Europroiect SRL.
Durata contractului este de 2 luni pentru proiectare și 8 luni pentru construire.
Valoarea contractului de proiectare-construire este de 15.043.583,85 lei inclusiv TVA.
4. Creșă str. Bârsei nr. 2 (cartier Stupini)
Este în faza de finalizare documentație în vederea lansării achiziției serviciilor de proiectare. Fondurile sunt asigurate de la bugetul local.
Grădinițe:
1. Grădiniță str. Pelicanului (cartier Bartolomeu-Avantgarden)
Lucrările au început în acest an și au ca termen de execuție luna decembrie.
Proiectul prevede edificarea unui corp de clădire cu regim de înălțime S+P+1E+1T, cu o capacitate de 100 de locuri în cele 5 săli de grupă de la nivelul parterului și al etajului, la care se adaugă alte spații destinate copiilor, inclusiv două locuri de joacă exterioare, și zone administrative și tehnice de funcționare.
Lucrările sunt realizate de asocierea dintre Romfit Grup SRL, lider asociere, cu HAR&H SRL și Procali Construct SRL, valoarea contractului fiind de 25.272.700 lei fără TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.
2. Grădiniță str. Ioan Socec nr. 4, (cartier Tractorul, zona nouă)
Au fost finalizate lucrările de proiectare, iar de săptămână viitoare va începe execuția lucrărilor de construire.
Investiția constă în construirea unui grădinițe cu program prelungit, având o capacitate de 216 – 240 de locuri, distribuite în 12 săli la nivelul parterului și al etajului. Grădinița va fi prevăzută cu o grădină botanică și una senzorială.
Lucrările sunt executate de asocierea dintre ICCO Facility Management Brașov și Tekton Engineers & Partners București.
Durata lucrărilor de construire este de maxim 18 luni, iar valoarea lucrărilor de proiectare și construire este de 15.615327,5 lei fără TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.
3. Grădiniță str. Brazilor nr. 80, (cartier Noua)
Lucrările sunt într-un stadiu final, existând multe șanse ca termenul prevăzut în contract, aprilie 2025, să fie devansat.
În urma realizării construcției nou propuse vor rezulta spații pentru 10 săli de grupă, care asigură o capacitate de 200 de copii. Pe lângă locul de joacă, zona verde, această grădiniță va avea dotările necesare pentru a reduce la minim consumurile de energie, transformând-o în prima grădiniță verde a orașului: pompe de căldură de tip aer-apă și un cazan mural; panouri solare; panouri fotovoltaice; recuperatoare de căldură în vederea eliminării aerului viciat din încăpere cu aport permanent de aer proaspăt din exterior.
Lucrările sunt realizate de asocierea dintre SC HAR&H cu SC Romfit Grup S.R.L.
Valoarea contractului este de 19.533.000,00 lei fără TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.
4. Grădiniță str. Carpaților nr. 93, (cartier Astra)
Suntem în faza de emitere autorizație de construire și finalizare proiect tehnic. După elaborarea proiectului tehnic vor începe lucrările de construire, care nu pot să depășească 12 luni.
Clădirea va avea trei niveluri (demisol, parter și etaj) și 6 săli de grupă. Grădinița va avea ca dotări un spațiu pentru luat masa, un loc de joacă, un teren pentru activități sportive, o grădină de flori și spații verzi și alei pietonale.
Lucrările sunt realizate de asocierea dintre Hachi Invest SRL – lider, Stadi Design SRL, Danina Star STL și Tevag Instal, valoarea contractului fiind de 5.935.000,00 lei fără TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.
5. Grădiniță str. Tudor Arghezi (cartier Tractorul, zona Coresi)
Suntem în faza de elaborare documentații tehnice – proiect tehnic. După finalizarea și recepționarea PT-ului vom lansa procedura de achiziție pentru execuție lucrări.
6. Grădiniță str. Bârsei nr. 2 (cartier Stupini)
Este în faza de finalizare documentație în vederea lansării achiziției serviciilor de proiectare. Fondurile sunt asigurate de la bugetul local.
Extinderi grădinițe:
1. Mansardare Grădinița nr.7 str. Câmpului nr. 4 (cartier Brașovul vechi)
Suntem în faza de elaborare documentații tehnice, faza proiect tehnic. După finalizarea și recepționarea PT-ului vom lansa procedura de achiziție pentru execuție lucrări.
2. Consolidare, extindere și eficientizare energetică Grădinița nr. 5, str. Inului nr.14 (cartier Bartolomeu Nord)
Documentația cadastrală este în lucru, în cadrul etapei de proiectare. După obținerea autorizației de construire și finalizarea proiectului tehnic, vor începe lucrările.
3. Extindere Grădinița nr. 26, str. Neptun nr. 1 (cartier Astra)
Suntem în faza de emitere autorizație de construire. După emiterea AC și finalizarea proiectului tehnic, vom putea lansa licitația pentru lucrări.
4. Extindere Grădinița nr. 17, str. Jepilor nr. 1 (cartier Valea Cetății)
Suntem în etapa de elaborare documentații tehnice, faza proiect tehnic. După finalizarea PT-ului, lansăm licitația pentru lucrări.
D.D.