Salariile și pensiile pe februarie, ÎNGHEȚATE?!
Fără buget pe 2025, umblă vorba prin Ministerul Finanțelor că nu sunt bani de salarii și pensii pentru luna februarie. Deocamdată, informația este vehiculată doar prin birourile conducerii, dar așa cum se întâmplă în astfel de situații, frânturi din conversațiile șefilor au ajuns și la urechile angajaților, iar semnalul de alarmă s-a dat în toate instituțiile din subordinea M.F.
Mai sunt sau nu bani în vistieria statului român? Dacă da, de ce UDMR tot bate monedă (!) pe situația dificilă în care se află România? Și cine a adus țara în pragul falimentului economico-financiar și al imploziei sociale dacă nu ei, politicienii și guvernanții care au primit mandat de la popor să administreze tot?
Să vii acum și să te vaiți că este dezastru arată ipocrizie și nepricepere. În ultimă instanță, Tanczos Barna și Kelemen Hunor n-au fost aduși cu forța în Guvern, nu i-a legat nimeni de scaune la Palatul Victoria și în orice moment pot cere „transferul” în Opoziție. Sau, poate că așa a venit ordinul de la Budapesta și aici îi înțelegem – dacă Viktor Orban, un mare prieten al României, controlează Ministerul Finanțelor, oare care sunt șansele ca lucrurile să se îndrepte, în ceea ce ne privește!?
„E un minister greu. Noi am preluat acest portofoliu într-o situație extrem de dificilă, nu puteți să vă închipuiți în ce hal e bugetul și cum trebuie să facem o echilibristică să putem plăti toate obligațiile statului! În fiecare săptămână plătim un miliard de lei dobânzi, 51 de miliarde de lei în 2025 doar dobânzi. În 2026 vor fi 60 de miliarde de lei dobânzi. Suntem într-o situație foarte dificilă”, spune liderul UDMR.
Dar, când s-au aprobat împrumuturi externe la cele mai mari dobânzi din piață, de ce niciun politician nu s-a revoltat? De ce atunci nu a mai bătut cu pumnul în masă UDMR și doar a girat, tacit, raptul ce se punea la cale?
Între cele două tururi de alegeri prezidențiale, ulterior anulate, am avut „parlamentarele”, la corectitudinea cărora nimeni nu s-a mai uitat, dar asta e altă poveste. Disperați să nu scape ciolanul, PSD și PNL au luat în barca lor și UDMR, iar pe „reziști” i-a convins să joace rolul de „silent partner”, din Opoziție, în schimbul eliberării unor locuri prin tot felul de C.A-uri și C.D-uri. Așa s-a născut Guvernul Ciolacu 2, botezat de Klaus Iohannis în regim de urgență, nu care cumva să se întâmple ceva!
S-a gândit vreunul atunci, pe final de decembrie, că România intră în 2025 fără buget? Nu!
I-a păsat cuiva de lefurile pe februarie, martie șamd? Nu!
Executivul are alte preocupări, iar una dintre acestea este să-i dea raportul lui Orban… și cam tot ce mai are România de dat; Portul Constanța e ultima țintă pe care o vrea Ungaria, vezi vizita-fulger a lui Peter Szijjarto la noi în țară.
A trecut mai bine de o lună de când avem guvern și nico veste despre bugetul pe 2025.
Primul-ministru se maimuțărește pe TikTok, șeful Senatului se bălăcărește cu secretarele și celelalte pile, cunoștințe și relații angajate prin Parlament, președinte nu avem, avocat al popoului nu avem, justiție nu avem – interlopii au legea lor proprie și o aplică tuturor, criminalii, violatorii și pedofilii primesc cu suspendare, procurorii pierd probe din dosare cu greutate.
Toate aceste instituții toacă bani, dar statul român funcționează și fără ele, după câte se pare.
Atunci, de ce le mai plătim?
În timp ce zvonurile privind lipsa banilor pentru pensii și salarii pe luna februarie se întețesc, iar Guvernul continuă să nu-și arate preocuparea pentru întocmirea unui buget pe anul în curs, în instituțiile publice e trai pe vătrai. Se dau prime de zile de naștere și salarii fără număr, ca la lăutari, pentru șefii de regii care se pensionează. Se plătesc 12 luni, dar se muncește, efectiv, doar 4…
Să tot fii angajat la stat! La stat degeaba.
De exemplu, la ASF este domnia belșugului – primă acordată angajaților Autorității de Supraveghere Financiară chiar de Ziua ASF. Mai vreți?
La Romsilva se dau, la pensionare, „10 salarii brute, luate în cuantum net”, citez din ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Și, dacă toate acestea sunt știute, s-a luat vreo măsură?
Domnii guvernanți sunt indignați „azi”, când situația în România este tensionată, dar „mâine”, după ce, speră ei, apele se vor liniști, nimeni nu va mai scoate un cuvânt. Și se vor relua împrumuturile de pe piețe externe, de vor plăti generațiile strănepoților datoriile făcute de noi, acum.
Sursa: naționalul.ro
Reduceți cheltuielile militare! *uie nato!