În cadrul comandamentului cu proiectanții și constructorii săli polivalente din Brașov, s-a...

În cadrul comandamentului cu proiectanții și constructorii săli polivalente din Brașov, s-a accentuat asupra recuperării întârzierilor

0 5

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a convocat astăzi echipa de proiectanți, constructori și dirigenție de șantier, pentru a verifica stadiul lucrărilor de construire a ,,Complexului Multifuncțional – Sală Polivalentă, municipiul Brașov”, a afla problemele existente în realizarea proiectului și soluțiile pentru recuperarea actualelor întârzieri. De asemenea, primarul a dorit să afle stadiul demersurilor făcute de constructor pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici, astfel încât documentația să poată fi trimisă la Compania Națională de Investiții, cea care asigură cea mai mare parte a finanțării.

În urma acestei întâlniri am stabilit că, începând de luna aceasta, vom face comandamente săptămânal. Adică proiectanții, diriginții, executanții, consultanții va trebui să analizeze stadiul fizic la nivel de săptămână, să vedem care sunt problemele cu care se confruntă, ca să vedem care sunt soluțiile care trebuie să fie aplicate de către cei care sunt responsabili și, lunar, să vedem care este stadiul de progres al acestui proiect. Sunt întârzieri care trebuie să fie recuperate în timp, în așa fel încât proiectul să fie realizat conform graficului de execuție stabilit prin contract. Stadiul lucrărilor influențează și actualizarea indicatorilor tehnico-economici, care trebuie aprobați de către Guvern, iar această documentație trebuie să fie făcută foarte rapid. Din punctul ăsta de vedere se impune o organizare mult mai eficientă, mult mai bună cu toți cei care sunt implicați. Am stabilit că administratorul public Laszlo Barabaș, împreună cu consultantul pe care îl avem noi, vor monitoriza, vor gestiona și vor coordona întreaga activitate, împreună cu Compania Națională de Investiții“, a declarat primarul George Scripcaru.

Până în prezent s-au finalizat lucrările de construire a structurii de rezistență în proporție de 91,25%, cele la acoperișul sălii mari sunt realizate la aproximativ 90% din suprafață, și același procent este valabil și pentru sala mică. Zidăriile au ajuns la 40% din lucrări, instalațiile geotermale (pompele de căldură) sunt 90% realizate, iar instalațiile interioare, doar 5,25%. Din totalul lucrărilor necesare pentru acest  proiect, constructorul a realizat 43,5%.

Proiectul Sălii Polivalente este realizat în parteneriat de Compania Națională de Investiții și Primăria Brașov. Durata de construire a sălii este de 36 de luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, termenul fiind noiembrie 2025.

Valoarea lucrărilor este de 356,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte este acoperită de CNI; Primăria Brașov va suporta 3,5% din cheltuieli.

Sala este construită pe terenul fostului Stadion Municipal și, conform proiectului tehnic, va avea o capacitate de 10.059 de locuri, în condițiile unei utilizări flexibile. Aici vor putea fi organizate competiții sportive, concerte, conferințe, congrese, activități culturale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea ei la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții.

Polivalenta va include și o sală de încălzire, care este de asemenea dotată cu tribune, cu 1.152 locuri, rezultând un număr total de 11.211 locuri pentru public în întreg complexul.

Descrierea funcțională

Sala va permite desfășurarea următoarelor activități:

– sporturi (arena principală și spații anexe): tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball (hochei pe podea), box, atletism ușor (în sală), gimnastică, tir sportiv, haltere, scrimă, karate, judo, aikido etc., posibile datorită modularității și mobilității suprafeței de joc și a spațiilor anexe. Terenul de sport va avea un sistem de pardoseală din parchet demontabil, multisport, agrementată FIBA. Pentru competițiile de handbal, peste pardoseala din parchet se va instala o pardoseală demontabilă din PVC.

– evenimente culturale: concerte de scenă, dans sportiv, competiții internaționale de dans, congrese, simpozioane, vernisaje, adunări religioase, etc

Construcția va fi organizată funcțional pe patru niveluri:

Subsolul (cota -5.70m) este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport, a sălii de încălzire și la anexele sportivilor (vestiare, sala de antrenament). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice, de depozitare, adăpost de protecție civilă, depozite pentru deșeuri și de aprovizionare pentru serviciile publice.

Parterul este nivelul unde se realizează accesul publicului în clădire, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, accesul la grupurile sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.

Mezaninul (cota +3.62) este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare și două zone cu logii pentru acces în exterior, iar la cota +3.30 se află patru săli de conferințe – două de 129 locuri și două de 60 locuri – având ca spații anexă baruri, garderobe și grupuri sanitare. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zonă de bucătărie care deservește restaurantul de la etajul următor.

Etajul 1 (cota +7.24m) este alocat atât publicului, cât și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficiind de o zonă cu acces separat, care este deservită de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabile, aflată peste sala secundară. Atașată zonei de alimentație se află  zona de bucătărie, cu spații de depozitare și spații tehnice.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.