Bugetul de stat în în faza Legislativ un „muget” care nu-l aude nimeni!
Luptă mare pentru plămădirea Bugetului de stat în Legislativ. Oricum am privi situația, încadrarea într-un deficit de 7%, după dezmățul de 8,6% de anul trecut, se poate înfăptui doar cu reducerea drastică a cheltuielilor publice, inclusiv a celor numite cam neutru „anvelopa salarială” pentru sectorul public.
Dincolo de chestiunile de strictă specialitate, cetățeanul obișnuit nu poate să ocolească o întrebare firească privind sursele de finanțare necesare statului român pentru a funcționa fără sincope.
Mai concret: de ce trebuie, ca țară, să ne împrumutăm la dobânzi usturătoare și nu folosim banii europeni nerambursabili pe care-i avem la dispoziție?
De pildă, din cererea a treia de plată solicitată prin PNRR nu ne este îngăduit accesul la 1,76 miliarde de euro din pricina incapacității Guvernului de coaliție de a-și respecta angajamentele asumate față de UE.
Executivul de la București nu a luat măsurile corecte pentru numirea unor specialiști în conducerea Agentiei de monitorizare a eficienței in companiile și regiile de stat, aflată în subordinea Secretariatului general al Guvernului, sau in echipele de conducere ale companiilor de stat din domeniul Energiei.
După obiceiul locului, mare parte din tehnocrați au fost înlocuiți cu clientelari fără competențe în domeniile vizate!
Pe de altă parte, nefinalizarea reformei privind pensiile speciale, printr-o hotărâre cu cântec a CCR-ului, atrage după sine blocarea accesului la cca. 660 milioane de euro din fondurile alocate României prin PNRR…
Vedeți de ce nu are ursul coadă?
Decidenții noștri politici pun mai presus clientelarii și deținătorii de pensii speciale decât interesul național al României fără să le pese de consecințe…
În loc de bani europeni fără costuri, se împrumută in draci pentru a nu-și deranja protejații „de partid și de stat”!
Pentru cetățeni, austeritate…
Pentru acoliți, cu totul altceva!
„Superpușii”, iată , izvodesc o croială socială strâmbă de tot…
Pe lângă multele provocări legate de întocmirea Bugetului de stat pentru 2025, iată că avem parte, pare-se, și de ceva indicii de bun augur. În proiectul de buget înaintat către Legislativ,printre altele,se menționează că alocația anuală pentru fiecare parlamentar este de 750.000 de lei(echivalentul a 150.000 de euro) ,aceeași pentru toți…
Fie că sunt de la putere, fie că sunt din opoziție!
Per total, cei 465 de parlamentari(331 de deputați și 134 de senatori) vor beneficia de o sumă de 69 milioane de euro, deci la jumătate din cat prevede Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
Cu condiția, desigur, de a fi modificată legea numită,prin care subvenția pentru partide se calculează ca procent din PIB.Anul trecut, subvenția acordată partidelor politice parlamentare a fost de aproape 140 milioane de euro…
Adică 0,004 % din PIB!
Dacă nu se modifică și legea menționată mai la deal, atunci suma de care vor beneficia parlamentarii și partidele politice în cursul anului curent va trece ușor de 200 milioane de euro!
Să sperăm că nu vom avea parte de o astfel de batjocură care sfidează bunul simț cetățenesc….
Pirau Toma