Brașovul, invitat să acceseze fonduri din cel de al doilea program de finanțare elvețiano-român
Primarul George Scripcaru a primit astăzi vizita oficială a ambasadorului Confederației Elvețiene în România, Excelența Sa, domnul Massimo Baggi.
Scopul acestei vizite a fost ca Excelența Sa să îi prezinte primarului felicitările pentru modul exemplar în care primăria a implementat cele trei proiecte finanțate prin primul Program de cooperare elvețiano-român, respectiv eficientizarea energetică la două unități de învățământ și modernizarea unei rețele de transport agent termic, și să îi prezinte oportunitățile pe care Brașovul le are pentru a atrage noi fonduri nerambursabile pe cel de al doilea program cu fonduri nerambursabile elvețiene.
,,În mod tradițional, România este al doilea cel mai mare beneficiar al contribuției noastre. Pentru o perioadă, ați primit 120 de milioane CHF, plus contribuția guvernului român. Și astăzi ne aflăm aici pentru a doua contribuție, în care primiți de la noi 220 de milioane plus încă 15 până la 30% de la guvernul român. Astfel, pachetul bugetului nostru pentru România va fi aproximativ între 200 și 300 de milioane de euro. Investim acești bani în 11 programe, iar structura este similară cu cea pe care o experimentați în prima contribuție. Înainte de a veni aici, am verificat numeroasele cooperări pe care le-am avut cu dvs. în prima contribuție. A fost impresionant. Pentru noi, voi sunteți unul dintre cei mai buni parteneri ai noștri pentru prima contribuție, iar acum presupunem că veți fi, de asemenea, cel mai bun partener pentru a doua contribuție, având în vedere experiență bună pe care o aveți”, a explicat excelența Sa, domnul ambasador Massimo Baggi, invitând în mod expres Brașovul să participe la evenimentul de lansare a celor două apeluri de finanțare.
Conform domnului ambasador, axele de finanțare pentru cele 11 programe se deschid în această perioadă, pe măsură ce partea elvețiană va semna contractele de finanțare cu fiecare minister responsabil.
Excelența Sa a venit la Brașov pentru a invita municipalitatea să participe la apelurile pe două axe de finanțare pe care Brașovul are experiență și a făcut foarte multe în aceste domenii: eficientizare energetică și dezvoltarea învățământului dual. În ceea ce privește programul de finanțare dedicat eficienței energetice, domnul ambasador a declarat că Brașovul are și atu-ul de a fi unul dintre cele 10 orașe selectate în cadrul Misiunii UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic, având deci prioritate în accesarea fondurilor disponibile prin această axă a programului.
O altă axă de finanțare care, deși nu poate fi accesată de municipalitate, va avea impact asupra orașului este cea legată de tratamentul reducerea adicțiilor, program care va fi implementat de Ministerul Sănătății.
După ce i-a mulțumit pentru cuvintele felicitările adresate cu privire la implementarea proiectelor finanțate prin programul anterior, primarul l-a asigurat pe ambasadorul elvețian că Brașovul va fi cu siguranță unul dintre aplicanți, mai ales că proiectele din primul program au avut un impact important asupra calității infrastructurii educaționale, dar și a eficienței sistemului centralizat de încălzire.
,,Avem o experiență foarte bună cu Ambasada Elveției, am derulat proiecte de interes public în Brașov, în domeniul educațional, știm bine, Colegiul de Informatică Grigore Moisil și Școala 4. De asemenea, și rețeaua de termoficare de apă caldă și căldură din Tractorul a fost modernizată cu fonduri elvețiene. Astăzi am discutat cu domnul ambasador oportunități noi pentru proiecte și programe noi de cofinanțare, pe același model pe care să-l accesăm, în domenii importante pentru Brașov: educațional și, de asemenea, pe eficiență energetică. La fel de important este că există oportunități de finanțare pentru ceea ce înseamnă centrul de adicții, care știm bine că este foarte util și important să ne preocupe acest lucru, ca să protejăm copiii și tinerii de ceea ce înseamnă flagelul consumului de droguri. Sunt trei domenii importante. Noi trebui să ne pregătim cu proiecte. Sunt proiecte cofinanțate într-o mare măsură cu bani elvețieni și cu un procent, de asemenea, din partea Guvernului. O să participăm în următoarea perioadă la discuții la București și sunt convins că o să reușim să accesăm aceste fonduri pentru Brașov. Ne bucurăm că avem asemenea parteneri. Ambasada Elveției este unul dintre cei mai buni parteneri pe care Brașovul îi are și trebuie doar să ne ridicăm la nivelul așteptărilor și să facem lucruri bune, pentru că altfel pierdem oportunități care pentru Brașov sau sunt foarte importante”, a declarat primarul George Scripcaru.
Alături de domnul ambasador s-a aflat vicepreședintele Camerei de Comerț Elveția – România, Frank Loeffler, iar din partea română municipalitatea a mai fost reprezentată de viceprimarul Dan Ghiță și consilierul local Costel Mihai, cel care a coordonat implementarea proiectelor finanțate prin programul elvețiano-român anterior.
Proiectele din cel de al doilea program de cooperare de cooperare elvețiano-român vor fi implementate în perioada 2025 – 2028. După finalizarea acestor proiecte, Confederația Elvețiană ia în calcul lansarea și celui de al treilea program de cooperare.
Vă reamintim că Brașovul a beneficiat de finanțare prin prima etapă a Programului de cooperare elevețiano-român pentru modernizare și eficientizare energetică a Liceului de Informatică și a școlii Gimnaziale nr. 4, dar și pentru modernizare rețea de transport energie termică în cartierul Tractorul.
D.D.