Isărescu: Un război comercial SUA-Europa nu va crea numai inflație, ci și...

Isărescu: Un război comercial SUA-Europa nu va crea numai inflație, ci și recesiune cu impact in România

0 33

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că orice război comercial între Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană are impact şi asupra României şi a explicat că, dacă se va ajunge la o asemenea situaţie, în Europa nu va fi numai un impact inflaţionist, ci un eventual război comercial va crea recesiune.
Guvernatorul BNR a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă măsurile economice luate de SUA au impact asupra României.
Direct nu. Nu ştiu cât aluminiu şi cât oţel vindem, câteva sute de milioane probabil. Dar indirect, bineînţeles, orice război comercial între Statele Unite şi Europa, Uniunea Europeană, are impact şi asupra României că suntem în această alianţă, în această Uniune Europeană”.
El a mai fost întrebat dacă în contextul unui război comercial care ar aduce un şoc inflaţionist puternic în România şi Europa, această situaţie va închide orice fereastră de oportunitate pentru reducerea dobânzii de politică monetară, în condiţiile în care unii analişti văd o posibilă reducere spre vară.
Şi noi o vedem, dar nu o discutăm acum, pentru că sunt foarte multe încertitudini şi nu vrem să creăm anticipaţii pe care, eventual, ulterior, nu le putem acoperi. În Europa nu va fi numai un impact inflaţionist, un eventual război comercial cred că va crea recesiune.
Şi atunci lucrurile chiar se complică pentru că, observaţi, noi deja intrăm cu datele actuale certe, pentru că aşa facem prognoza, intrăm într-o perioadă de deficit de cerere.
Deci de la excedent, de la presiune inflaţionistă intrăm într-o perioadă de deficit de cerere, adică o influenţă în jos asupra creşterii preţurilor şi un impact mai degradat, negativ asupra creşterii economice”
, a mai declarat Mugur Isărescu.

BNR va da ”ușor, ușor” mai multă flexibilitate cursului de schimb pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează și încep să intre capitalurile, a afirmat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
În opinia sa, la acest moment nu „este cazul să se deprecieze cursul”.
Să vedem ce ne spune piața. Dar înainte am mai spus un lucru. În momentul actual, chiar că nu este cazul să se deprecieze cursul, că avem o grămadă de tensiuni și o facem fără a dezechilibra prea mult lucrurile. Vedeți că rezerva a crescut până în vara anului precedent cu vreo 10 miliarde, pe urmă a scăzut cu vreo 9 miliarde, o să mai crească la sfârșitul lunii, când o să apară cifra, pentru că au intrat 4 miliarde din împrumuturi externe. Deci, facem lucrurile așa cum trebuie. Nu știu nici eu ce se va întâmpla cu cursul.
Piața va determina, dar, ușor, ușor, vom da mai multă flexibilitate, pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, lucrurile încep să intre în normal și se restabilește încrederea. O să lăsăm mai multă flexibilitate cursului, că intră multe capitaluri. Știți că anul trecut, până spre vară, am căutat să nu se aprecieze cursul, pentru că atunci când ai un deficit comercial atât de mare nu e bine să se aprecieze cursul”, a afirmat Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului asupra inflației.
El a admis că există posibilitatea ca, anul acesta, cursul de schimb pentru un euro ”să sară” de 5 lei.(V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.