Strategie fulminantă a Statelor Unite, aducerea acordului de pace negociat la Riad în fața ONU
Cum negocierile din Arabia Saudită dintre delegațiile americane și ruse merg ca unse, se pare că la sfârșitul acestei luni se va ajunge la forma finală a unui acord de pace, iar președintele Donald Trump se va putea întâlni cu Vladimir Putin pentru parafarea lui. Strayegia Statelor Unite, este să aducă acest acord la vot în plenul Națiunilor Unite, propunere lansată de Marco Rubio, șeful Externelor americane.
Numai că, pentru a se ajunge la o rezoluție ONU acordul trebuie să treacă de Consiliul de Securitate, unde din cei cinci membri permanenți care au drept de veto face parte și Franța, care este de așteptat să se opună acordului de pace de la Riad fie și numai pentru că Franța și Europa n-au fost acceptate la negocieri. Cât despre Marea Britanie, este de așteptat să se abțină, având în vedere declarațiile lui Starmer de continuare a ajutorului necondiționat pentru Ucraina și opoziția acestei țări la orice variantă ce ar implica cedări teritoriale de către Ucraina rușilor.
Cum este necesar votul unanim al membrilor permanenți, este posibil ca rezoluția să nu ajungă în plenul ONU.
Există teorii în circuitul diplomatic internațional potrivit cărora Donald Trump dorește de fapt să pună ONU într-o situație imposibilă, anume aceea de a nu accepta pacea în Ucraina, iar prin aceasta să desprindă de facto SUA de orice influență ONU și să creeze posibilitatea pe viitor a ignorării rezoluților acestui for, pe care îl consideră ineficient și perimat.
Pe de altă parte, dacă va trece o rezoluție de pace în Ucraina conform negocierilor bilaterale SUA-Rusia, atunci lui Zelensky îi va fi imposibil să se opună credibil rezoluției și deci rezultatului negocierilor.
Pe de altă parte, Zelensky este instigat de liderii europeni, în special de ce progresiști sorosisti din rândul cărora provine, să ignore rezultatul negocierilor dintre SUA și Rusia din Arabia Saudită și să nu cedeze pretențiilor americane de despăgubiri în metalele are ale țării, prin aceasta Uniunea Europeană sabotând cu bună știință procesul de pace în Ucraina.
Secretarul de Stat american induce indirect posibilitatea dezangajării ONU în procesele de pace
„Statele Unite au propus o rezoluție simplă, istorică, în cadrul Organizației Națiunilor Unite, pe care îndemnăm toate statele membre să o sprijine pentru a trasa o cale către pace. Această rezoluție este în concordanță cu punctul de vedere al președintelui Trump conform căruia ONU trebuie să revină la scopul său fondator, astfel cum este consacrat în Carta ONU, de a menține pacea și securitatea internațională, inclusiv prin soluționarea pașnică a disputelor.
Dacă Organizația Națiunilor Unite este cu adevărat angajată față de scopul său inițial, trebuie să recunoaștem că, deși pot apărea provocări, obiectivul unei păci durabile rămâne realizabil.
Prin susținerea acestei rezoluții, afirmăm că acest conflict este îngrozitor, că ONU poate contribui la încheierea acestuia și că pacea este posibilă. Credem cu tărie că acesta este momentul să ne angajăm să punem capăt războiului. Aceasta este oportunitatea noastră de a construi un impuls real către pace.
Îndemnăm toate statele membre ale ONU să se alăture Statelor Unite în acest demers solemn”, a explicat Rubio, într-un comunicat extins, potrivit Știri pe Surse.
Europa respinge formatul negocierilor ruso-americane fără participarea Ucrainei
„Ucraina trebuie să fie în centrul oricăror negocieri menite să pună capăt războiului” și că Zelenski poate fi sigur de „angajamentul Regatului Unit de a asigura o pace justă și durabilă care să pună capăt războiului ilegal al Rusiei”, a declarat premierul Marii Britanii. Starmer și Zelenski „au fost de acord că acesta este un moment important pentru viitorul Ucrainei și pentru securitatea europeană în general”, a precizat sursa citată.
„Protejarea suveranității Ucrainei este esențială pentru a descuraja o viitoare agresiune din partea Rusiei”, a adăugat premierul. El a declarat că „va continua aceste discuții importante în zilele și săptămânile următoare, inclusiv cu Trump, în timpul vizitei sale la Washington DC de săptămâna viitoare”.
Zelenski a declarat că a purtat o discuție productivă cu Starmer, în care cei doi au abordat „cooperarea noastră militară, măsurile comune și angajamentele pentru săptămâna viitoare, care va fi foarte activă”. „Regatul Unit și poporul său sunt printre cei mai mari susținători ai Ucrainei, iar noi apreciem profund acest lucru”, a scris președintele ucrainean pe platforma X, preluat de Știri pe Surse.
În acest context exaltata șefă a diplomației europene, estoniana Kaja Kallas, care până nu demult gestiona o țară cât două județe românești, a promis majorarea ajutorului pentru Ucraina din bani europeni la un nivel de 20 de miliarde de euro, nemaiatins până acum.
Pentru aceasta se preconizează tăierea din fondurile de coeziune ale Uniunii, deci din cele de dezvoltare durabilă, România fiind din acest punct de vedere una dintre cele mai defavorizate țări, pentru că nu a atras până în prezent fondurile structurale necesare finalizării sistemului de autostrăzi și a celui de spitale regionale.
Dan Libiu Mateescu