Traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris)
Se foleseste partea superioara a plantei. Sub forma de mai multe produse:
- Parti utile: Partile aeriene.
·??????? Planta se poate recolta pe o perioada destul de lunga din luna martie-noiembrie.
·??????? Produsii activ ai plantei se pierd daca se stocheaza planta.
·??????? Planta prospata este folosita la obtinerea de tincturi.
- Utilizari medicinale:
·??????? In hemoragii: nazale, stomacale, intestinale si in metroragii (hemoragii uterine nereguiate).
·??????? In cazul ranilor sangerinde, la care sangele nu vrea sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor. In cazul menstruatiilor abundente, se beau, timp de 8-10 zile inainte de venirea ciclului, zilnic cite 2 cesti de ceai, fotosind 1 lingurita (cu virf) de traista-ciobanului la 1 ceasca. Acest ceai serveste si la reglarea ciclului pe parcursul pubertatii. Inca din timpul Primului Razboi Mondial era utilizat ca hemostatic.
·??????? In menopauza de asemenea, fiecare femeie ar trebui sa bea 4 saptamini de-a rindul cite 2 cesti zilnic, sa intrerupa apoi pentru 3 saptamini si sa repete periodic acest tratament.
·??????? Pentru hemoroizii care sangereaza, se fac mici clisme intestinaie, bai de sezut sau spalaturi cu infuzie calduta de traista-ciobanului.
·??????? Mamele care au sanii umflati in timpul alaptatului ar trebui sa-si incalzeasca la aburi (intr-o sita) traista-ciobanului proaspata, s-o puna intre panze si sa si-o aplice local calda, sub forma de comprese.
·??????? Regleaza circulatia sangelui, fiind indicata deci in mod deosebit atat in cazul de hipertensiune cat si la hipotensiune arteriala. Se iau 2 cesti pe zi si se intrerupe consumul de ceai atunci cand circulatia s-a normalizat.
·??????? Poate stimula contractiile uterine.
- Preparate:
·??????? In uz intern:
·??????? Infuzia Se opareste 1 lingurita cu varf de plante cu 250ml de apa si se lasa sa infuzeze 10-15 minute. Se consuma zilnic 3 cesti pe zi. Se intrebuinteaza cu mare succes in toate tipurile de hemoragii si in cazul hemoroizilor, ca de exemplu: se beau, timp de 8-10 zile inainte de venirea ciclului, zilnic cate 2 cesti de ceai. Acest ceai serveste si la reglarea ciclului pe parcursul pubertatii.
·??????? In uz extern.
·??????? In atrofia musculara. Planta taiata marunt se lasa 10 zile cu rachiu de secara la soare sau in apropierea o sursa de caldura(soba), se frictioneaza locurile respective de cateva ori pe zi.
·??????? Comprese cu aburi: Se pun 2 pumni de traista-ciobanului, daca se poate proaspata, intr-o sita care se tine peste abur. Planta muiata la abur se baga intr-o bucata de panza care se aplica local sub forma de compresa.
·??????? Tinctura: Planta proaspata, cu fiori, frunze, tulpina si pastai, se taie marunt si se introduce intr-o sticla pana la gat, se toarna deasupra rachiu de cereale sau de fructe de 38-40% , cu care se acopera plantele si se lasa sa stea 14 zile la soare sau la caldura.
·??????? Din farmacii sau in magazinete cu preparate naturiste, puteti sa va procurati tincturi gata preparate. Mod de administrare: Intern: 30 de picaturi de 3 ori pe zi, diluate ?n 50 ml apa. Extern: tinctura diluata 1: 2 cu apa fiarta si racita pentru comprese.
Precautii:
·??????? Este contraindicata in sarcina.
·??????? Cereti sfatul unui medic inainte de a folosi planta, in cazul in care urmati un? tratament pentru hipertensiune, boli cardiace sau tiroidiene.