Boboteaza – traditii si obiceiuri (II)
Boboteaza, aceasta sarbatoare religioasa care are loc pe data de 6 ianuarie, are o semnificatie aparte, care le priveste, in special, pe femei.
Ea mai este numita si “Iordanitul femeilor” datorita ritualurilor care aveau loc la aceasta data. Astfel, in nordul tarii, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Aici, intindeau o petrecere de pomina, la care se canta si se dansa toata noaptea. In zorii zilei urmatoare, femeile ieseau pe strazi si-i luau cu forta pe toti barbatii care le apareau in cale, amenintandu-i cu aruncatul in apa.
In noaptea dinaintea Bobotezei, fetele tinere putea sa intrebe Divinitatea cine le va fi ursitul. De aceea, un vechi obicei spune ca, daca iti legi pe inelar un fir rosu de matase si iti pui busuioc sub perna, il vei visa pe cel care-ti va deveni barbat.
Comunitatea avea un rol deosebit in viata oamenilor si era important rolul pe care fiecare il joaca “in lume”. De aceea, un alt ritual care avea loc in aceasta zi era integrarea tienerelor casatorite in marea comunitate a nevestelor. Acestea erau udate cu apa din fantana sau din rau. Aceasta forma de “re-botezare” era extrem de importanta si marca trecerea persoanei respective de la statutul de fata la cel de femeie.