Reformarea PSD De si cu Constantin Nita

Reformarea PSD
De si cu Constantin Nita

0 175

Prin 1997 venea pe lume in politica brasoveana C-tin Nita, hotarat sa reformeze, sa restructureze din temelii, sa faca din PDSR cel mai puternic partid de la Brasov. Odata incheiata aceasta etapa putea sa viseze la Putere, Parlament, Guvern etc.
In urma cu foarte multi ani e adevarat ca lumea politica brasoveana arata altfel. Dar liderii de ieri sunt liderii importanti de azi, adica sunt tot acolo, in fata, mult prea in fata, tinand cont de meritele lor politice si nu doar de cele economice personale.

Prin 2004, Nita a mai reformat odata PSD-ul brasovean
Mobilizati de la Marile Documente Programatice din vara lui 2004 prin care eram amenintati ca PSD se va reforma social-democratii brasoveni au pornit la treaba sub conducerea lui Nita. La alegerile interne de atunci, metodele sale au starnit multa valva si-atat. Ce daca s-a votat una si s-a numarat alta, cand scopul a fost atins si “intelegerea reformista” respectata: LA VREMURI NOI, TOT NOI!! Nimic din laudabila “democratie” din partid n-a functionat. La vremea aceea pentru asemenea reforma era nevoie de oameni puternici, “nefrustrati” pentru a pune in aplicare marile proiecte gen “Pro Roman”, Rulmentul, UTB. Asa au scapat de persoane incomode care ar fi putut accede cu pretentii la un post in Parlament, gen Iancu Vespasian sau Ion Seche. Tot in interesul partidului locurile lor au fost ocupate de fostul prefect (Otilian Neagoe) sau de tanarul de viitor, Titus Corlatean. Cat s-au batut acestia pentru interesul Brasovului n-are nici o relevanta, atata timp cat nu pentru asta au iesit castigatori pe listele preliminare, ci pentru ceva mult mai maret: reforma interioara a PSD.
In acele vremuri, in PSD central, s-a infintat si chipurile functiona un Consiliu de Integritate condus azi de Cristian Diconescu si pe atunci de nimeni altul decat de Gabriel Oprea, azi sau poate dintotdeauna, omul de incredere al altora.
In 2005 a fost asezat in fruntea PSD cu ajutorul tuturor potrivnicilor de azi (ex. grupul de la Cluj si bineinteles si cu ajutorul declarat public al lui C-tin Nita), Mircea Geoana. La vremea respectiva tradarea a fost numita Reforma, starnind spaima in PDL.
S-a facut curatenie in PSD si au fost inlaturati la gramada, toti cei ce nu erau “de-ai lor”, adica nescoliti temeinic in unitatile de incredere de dinainte de ‘89. Sarind etape de mica importanta politica (nu economica), dlui Nita i-au fost rasplatite meritele si a fost mai mult decat unul din oamenii de incredere ai lui Cosmanca, avansand rapid in functii, culminand cu cea de vicepresedinte CD sau ministru.
In urma cu doi ani, Nita promitea sa revolutioneze ministerul IMM-urilor cand declara ca nu va avea sambete si duminici libere pana cand nu va reusi sa atraga (impreuna si alaturi de Elena Udrea) importante fonduri europene. „Nu vom avea somn si nu ne vom lasa pana cand nu vom reusi sa aducem in tara sume importante din fondurile europene alocate turismului si IMM-urilor”, a sustinut Nita. Dar, cand faptele trebuiau sa vorbeasca declaratile au inceput sa sune cam asa : “sprijinirea IMM-urilor nu se poate realiza decat daca alocarile bugetare vor fi suplimentate substantial” … la aceasta trebuia sa se adauge cat mai urgent alte sute de milioane de euro din cele 800 de milioane de euro pe care Romania le prevazute pentru perioada 2007-2013 pentru finantarea IMM-urilor.
Totul a ramas pe hartie, pe casete si atat! Toti romanii or fi uitand asa de repede, pe cat isi doresc politicienii asta?

LA VREMURI NOI, din nou …NOI!!
In iulie 2009 Nita aplica una din primele masuri de reforma in viziunea domniei sale cu diploma de doctor in economie: „Sa nu credeti ca mediul privat va scoate economia romaneasca din criza. Doar statul poate sa faca acest lucru!”
La scurt timp ii vine o noua idee, aceea cu “forfetarul”. Nu avem nimic nou de spus fata de ce s-a scris si s-a produs in economie in urma acestei masuri anticriza.
In 2010 Nita isi face autocritica: „Imi reprosez faptul ca poate atunci am gresit la fundamentarea bugetului (n.n. 2009) ca n-am insistat pentru aceasta crestere zero sau sub zero. Probabil ca daca atunci le puneam ca baza de plecare a noului guvern cu crestere zero sau sub zero probabil ca si lucrurile evoluau poate altfel”.
Cata modestie dle Nita… Daca dvs. erati doar putin mai concentrat, economia romaneasca ar fi fost ….scapata !
Revolutia lui Geoana si Nita consta in patru obiective principale, ce nu tin de considerente electorale: “România sociala, România economica, România institutionala si România europeana”. Si asumarea greselilor partidului, “precum raportarea gresita la rezultatele alegerilor si recunoasterea „neoficiala si implicita” a implicarii în frauda electorala (referirea este la Ponta?)”.
Dar dle Nita , nu disperati! Mai aveti macar inca o sansa: reformarea unuia din PSD-uri, cel al vostru, al celor “nefrustrati”, al celor ce-au “muncit” si nu doar au criticat.
E adevarat ca nu trebuie sa privesti foarte atent si nici macar sa analizezi (pierdere de timp) de ce nu prea se aplica principiile in PSD.
Da dle Nita, in cele peste 20 (29 etc.) de pagini de Program de reforma pe care nu l-ati publicat (evident, din lipsa de spatiu editorial) de care pomeneati la Antena 3, incomparabil cu materialul lui Ponta, este ceea ce lipseste PSD-ului pentru a deveni unic (vezi partidul stat), dupa modelul mentorului violet Basescu, ori sa se desfiinteze.
Cu oameni ca Nita PSD nu va mai face istorie ci va deveni istorie.

Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.