Balamuc la Casa de Pensii
Cine se avanta spre ghiseele Casei Judetene de Pensii Brasov in zilele de lucru cu publicul ramane impresionat de densitatea populatiei pe metrul patrat. Nu era ea mica nici in anii trecuti, dar ce se intampla de la inceputul acestui an intrece aglomerarile existente in marile metropole.
Despre ce este vorba?
De la 1 ianuarie, statul, in marinimia sa datorata apropierii alegerilor, acorda cativa lei in plus – va mai amintiti de suta ceausista din preajma declansarii revolutiei? – unei categorii de pensionari defavorizate: cei cu pensii de urmasi sau pensii foarte mici.
Dar ca sa ajungi la acei cativa leuti esti obligat sa aglomerezi spatiul extrem de nepropice pentru o institutie axata pe relatiile cu publicul, cazata pe jumatate in cladirea Prefecturii, pe jumatate in cladirea de vizavi de magazinul „Star”. Dar despre aceasta locatie intr-un material viitor si la timpul potrivit.
Cei ce se cred indreptatiti la acel supliment de pensie este bine sa stie ce acte le sunt necesare si ce conditii trebuiesc sa indeplineasca.
In primul rand trebuie sa fi fost casatoriti cu decedatul cel putin 10 ani, acesta, la randul sau, trebuie sa fi fost pensionar sau sa fi avut dosarul de pensionare depus la oficiu. Solicitantul nu are voie sa aiba un venit mai mare de 364 lei/luna.
Urmeaza completarea unei cereri si a unei declaratii tip, obtinute de la ghiseul 1 din cladirea Prefecturii, aceasta completare putand fi facuta pe genunchi sau alte asemenea conditii. Alte acte/copii necesare:copie act identitate propriu, copie certificat nastere, casatorie si deces ( ale decedatului ), vreun talon de pensie al decedatului sau, in lipsa acestuia, copie a deciziei de pensionare, copie cupon propriu de pensie.
Dupa care urmeaza o (lunga) perioada de asteptare, pentru ca, dupa cum declara domnul Pamparau, personalul este sub necesar, spatiul este deasemenea sub necesar, asa ca oamenii care sunt obligati sa contacteze aceasta institutie simpt din plin ca activitatea ei se desfasoara cu mult sub necesar
Din nefericire, cei ce solicita serviciile acestei institutii sunt oameni in varsta, plini de boli acumulate de-a lungul unei vieti de putine ori scutite de necazuri, multi dintre ei nefiind familiarizati cu birocratia. De aceea ar fi de dorit ca personalul de la ghisee sa aiba rabdare cu solicitantii si sa dea toate lamuririle necesare, si nu cum se intampla in prezent.
In ceea ce priveste problema obtinerii celor cativa leuti, cred ca ar fi bine ca, inainte de intrarea in spatiul cu ghiseele, sa fie plasat un afis mare si pe intelesul tuturor, care sa prezinte ce si cum trebuie intreprins pentru obtinerea ajutorului. Macar atata se poate face, daca tot nu ne uitam spre tarile civilizate ca sa luam exemplu de cum se procedeaza pe acolo.
Dan Bota ??