Cofinantarea proiectelor de investitii private
PRIN FEADR SE RAMBURSEAZA O ANUMITA PARTE A CHELTUIELILOR EFECTUATE!
Fondurile nerambursabile se pot obtine doar pentru anumite tipuri de cheltuieli, in functie de specificul investitiei si doar dupa ce ati efectuat cheltuielile respective.
Ce reprezinta cofinantarea ?
Prin FEADR se pot acorda fonduri nerambursabile intre 50 % si 70% din valoarea totala eligibila a proiectului, fondurile acordate reprezetand cofinantarea publica, la care trebuie sa se adauge cofinantarea privata, acea contributie financiara a celui care solicita fondurile europene.
Cofinantarea publica reprezinta sprijinul financiar acordat beneficiarilor Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei.
Deci, una din conditiile generale de eligibilitate pe care trebuie sa o indeplineasca un potential beneficiar dornic sa realizeze un proiect prin FEADR, este aceea de a contribui financiar si de a dovedi aceasta contributie.
Cum poate fi asigurata cofinantarea privata ?
Cofinantarea privata poate fi asigurata fie din surse proprii, valabil in cazul potentialilor beneficiari care detin deja fondurile necesare pentru contributia financiara, fie din venituri provenite din sponsorizari, donatii si legate, etc. dovedite in conditiile legii sau prin credit bancar, valabil in cazul in care potentialii beneficiari nu detin fondurile necesare pentru contributia financiara proprie, dar indeplinesc conditiile contractarii unui credit bancar.
?
Ce fel de cheltuieli se finanteaza din FEADR?
Astfel, prin FEADR, pot fi efectuate urmatoarele tipuri de cheltuieli pentru:
1. Construirea, modernizarea si extinderea cladirilor si a constructiilor conexe unitatii de productie.
Pentru modernizare, daca investitia are in vedere extinderea cladirilor existente si/sau construirea unor anexe noi, acestea trebuie sa fie justificate si sa serveasca modernizarii propriu-zise.
2. Achizitionarea de utilaje si echipamente noi, inclusiv IT, software, hardware.
3. Cheltuieli reprezentand plata arhitectilor, inginerilor si consultantilor, a studiilor de fezabilitate, achizitionarea de patente si licente in procentele prevazute in fisele tehnice ale masurilor.
Cheltuielile pentru intocmirea documentatiei necesare proiectului sunt singurele care pot fi efectuate inainte de semnarea contractului de finantare cu APDRP.
4. Achizitionarea de mijloace de transport noi, specializate, ca rezultat al identificarii lor in studiul de fezabilitate/memoriu justificativ/plan de afaceri, cu o capacitate de transport bine fundamentata.
5. Unelte si instrumente specifice, inclusiv acelea pentru protectia impotriva incendiilor si cele pentru protectia muncii.
6. Achizitionarea de teren, la nivelul a maxim 10% din valoarea totala a proiectului, numai in cazul stramutarii exploatatiei pentru a respecta standardele de mediu.
Care sunt cheltuielile pentru care nu se acorda fonduri din FEADR?
1. Cumpararea, inchirierea sau luarea in leasing a cladirilor;
2. Impozite, taxe vamale, taxe de import , alte venituri de la bugetul de stat.
3. Costuri operationale, inclusiv costuri de intretinere si chirie.
4. Comisioane bancare, costurile garantiilor, TVA-ul, cheltuieli juridice si alte cheltuieli similare.
5. Orice alte cheltuieli stipulate in fisele tehnice ale masurilor ca fiind neeligibile.