Brasovenii nu resimt ieftinirea medicamentelor
Farmacistii spun ca produsele cele mai cautate si vandute in farmacii sunt OTC-urile, medicamentele care se elibereaza fara prescriptie si care nu intra in valul de ieftiniri anuntat de Ministerul Sanatatii. Lista ieftinirilor este extrem de scurta si contine medicamentele pentru boli cronice, care oricum se dadeau compensat sau gratuit.
Desi Ministerul Sanatatii anunta ieftiniri ale medicamentelor incepand cu luna mai, farmacistii se indoiesc de faptul ca pacientii vor resimti cu adevarat ieftinirile. Pastilele pentru raceala, gripa, dureri in git si altele de acest fel care se elibereaza fara prescriptie, denumite OTC-uri, sunt cele mai cerute in farmacii si nu se vor ieftini.
Farmacistul Dana Coltofean spune ca cele mai des cumparate si cele mai cunoscute sunt cele la care apeleaza pacientii cel mai frecvent; restul trebuie recomandate de medici si nu sunt atat de accesibile de aceea lumea sesizeaza scumpiri sau ieftiniri la acestea ori acestea nu sunt deloc reglementate de catre minister.
Lista ieftinirilor anuntata cu trimbite de ministrul Nicolae Banicioiu va fi una extrem de scurta. Povara medicamentelor scumpe apasa greu mai ales pe umerii si in buzunarele varstnicilor, care nu mai cred de mult in promisiunile ministerului.
Companiile farmaceutice trebuie sa actualizeze toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul ministrului Sanatatii 75/2009. Actualizarea preturilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de pana la 20% la unele produse, iar diferenta de bani va putea fi utilizata pentru achizitia de tratamente inovatoare. Urmarile ar putea fi negative pentru producatorii de medicamente. Potrivit Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Rominia , in ultimii 3 ani, din cauza taxei clawback si a obligativitatii reducerii preturilor, au disparut peste 1.300 de medicamente cu preturi accesibile din Romania. In paralel, au fost disponibilizati peste 300 de angajati si s-au ratat investitii de circa 50 milioane de euro in industria farmaceutica locala.
Vifor Rotar