Ghiocei de Dragobete

Ghiocei de Dragobete

0 169

Odinioara, prin sate se putea auzi strigandu-se „Dragobetele saruta fetele!”, iar in popor inca se spune ca cine participa la Dragobete va fi ferit de boli tot anul.


Apa, un manunchi de busuioc si un descantec, nu oricum, ci de Dragobete. Asa isi afla fetele nemaritate ursitul de Sarbatoarea Dragostei la romani. Daca rostesc cuvintele potrivite si isi aseaza busuioc sub perna, traditia spune ca in vis le apare barbatul cu care se vor marita.


?


Inceputul primaverii


Dragobetele sau Sfantul Ion de Primavara se sarbatoreste pe 24 februarie. Este considerata ziua cand se dezleaga ciocul pasarilor de padure, care incep sa cante sau ziua in care se imperecheaza toate pasarile si animalele. In popor, Dragobetele este asimilat cu inceputul primaverii si reprezinta sarbatoarea fetelor si feciorilor si chiar a femeilor si barbatilor tineri. In aceasta zi, fetele si baietii trebuie sa glumeasca, sa faca in asa fel incat Dragobetele sa le aduca dragoste pe tot timpul anului.
In trecut, daca vremea era frumoasa, tinerii isi petreceau ziua pe dealuri, culegand ghiocei, pentru ca, dupa traditie, cati ghiocei aduci acasa, atatia pui de closca vei avea in ograda in timpul anului. La pranz, ei coborau in goana spre sat si fiecare flacau incerca sa o prinda pe fata care ii era draga. Daca fata era prinsa din fuga, baiatul o putea saruta in vazul tuturor, ceea ce era echivalentul unei declaratii de dragoste in vazul lumii, sugerandu-le celor din jur sa se pregateasca de nunta pentru toamna respectiva.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.