Ziua Internationala a Limbii Materne

Ziua Internationala a Limbii Materne

0 162

Ziua Limbii Materne face parte din calendarul UNESCO si se afla anul acesta la a noua editie. O conotatie speciala este oferita de declararea, de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite, a anului 2008, drept „Anul International al Multilingvismului”, al carui obiectiv este, conform domnului Koichiro Matsuura, director general al UNESCO, „sa se recunoasca la nivel national, regional si international importanta diversitatii lingvistice si a multilingvismului in cadrul sistemelor de invatamant, administrativ si juridic, in expresiile culturale, in mass media, in satiul cibernetic si in schimburile comerciale.”


Proclamata de catre Conferinta generala UNESCO din 1999, Ziua internationala a limbii materne (21 februarie) promoveaza recunoasterea si utilizarea limbilor materne din lume. In 2007, tema acestei manifestari a fost „Multilinguisme et langue maternelle”. Uniunea Latina a fost invitata sa organizeze o dezbatere pe tema „Le multilinguisme dans les pays latins” animata de Francois Zumbiehl, director al Directiei Cultura si Comunicatie.


?


Anul international al multilingvismului


Anul 2008 a fost proclamat de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite: An international al multilingvismului. UNESCO are intentia sa-si asume cu hotarare rolul sau de lider in coordonarea activitatilor din domeniu.


„Organizatia este prefect constienta de importanta cruciala a limbilor in cadrul numeroaselor provocari carora omenirea va trebui sa le faca fata in urmatoarele decenii. Limbile sunt esentiale pentru identitatea grupurilor si persoanelor si pentru coexistenta lor pasnica. Ele constituie un factor strategic pe calea catre o dezvoltare durabila si pentru o articulare armonioasa intre aspectele globale si locale. Limbile prezinta o importanta capitala pentru a atinge cele sase obiective ale educatiei pentru toti (EPT), precum si obiectivele Mileniului pentru dezvoltare (OMD) asupra carora tarile membre ale Natiunilor Unite au cazut de acord in anul 2000”, se mai arata in mesajul directorului general al UNESCO.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.