Alegeri la gramada

Alegeri la gramada

0 169

Preocuparea oricarei persoane pentru un viitor mai bun nu poate fi criticata decat la …parlamentari. De cele mai multe ori prinsi in acest „vartej-invarteli” (favoruri mai multe, pensii mai mari, etc.) uita de ce sunt acolo, pe acele fotolii cu „butoanele natiunii” la indemana. Dupa aproape 20 de ani de democratie acesti reprezentanti ai natiei nu au reusit decat o performanta – sa fie printre ultimele locuri la increderea populatiei.


Romanii au dreptate! De peste 10 ani prin Parlament nu s-a putut trece nici-o lege care sa permita o reinoire reala a societatii romanesti. Legile legate de votul uninominal, de modernizarea serviciilor de informatii (o probabila nationalizare a acestora este de asteptat), de educatie, de sanatate etc. stau blocate de ciolanul interesului personal sau al grupurilor din spatele partidelor.


Dupa luni de blocaj se pare ca vom alege persoana nu grupul de interes politic ascuns de o lista impersonala si otravita. Potrivit afirmatiilor liderului PSD Neamt, deputatul Ioan Munteanu, in luna iunie am putea vota de-a valma consilieri locali, judeteni, deputati si senatori. Munteanu spune ca daca daca Legea privind votul uninominal va fi adoptata, in 29 iunie vom avea alegeri locale dar si alegeri parlamentare anticipate.


?“Cred ca in doua saptamani vom avea vot uninominal, conform variantei PSD, respectiv mandate totale in colegii uninominale. Singura diferenta fata de ce dorea presedintele Traian Basescu este ca noi vrem alegeri din primul tur. Iar daca se adopta proiectul legii votului uninominal, sigur avem alegeri anticipate pe 29 iunie, odata cu localele”, a declarat Munteanu citat de Rompres.


Potrivit deputatului PSD, proiectul de lege al votului uninominal prevede ca un parlamentar poate fi ales din primul tur doar daca intruneste jumatate plus unul dintre voturile alegatorilor inscrisi pe listele permanente, urmand ca? voturile ramase sa fie distribuite la nivel national, dupa un algoritm bine stabilit.


In cele din urma, de acest algoritm va depinde intrarea in Parlament, intrucat este foarte putin probabil ca un candidat sa intruneasca majoritatea in primul tur.


Fiecare partid are dreptul sa candideze pentru un colegiu electoral cu un singur membru iar alegatorii aleg un singur deputat si un singur senator.
In privinta alegerilor pentru Consiliile judetene, PSD-istul arunca un …”nimic nou sub soare”: presedintii consiliilor judetene vor fi alesi din randul consilierilor judeteni, si nu prin vot uninominal. Adica ne intoarcem de unde am plecat – la jocul din spatele usilor capitonate, a negocierilor pe mize de miliarde, la cumpararea constiintei pentru a mai ridica sau majora un „amarat” de baron local. Aici este o miza care ar trebui scoasa de sub jocul de interese. Oricum deputatul social-democrat uita ca acest articol nu a fost contestat de catre Curtea Constututionala. S-au poate ca s-a hotarat (acolo unde functioneaza -?totul pentru alesi, nimic pentru popor) sa se faca o alta lege a votului uninominal prin care sa ramana valabila varianta: la alegeri noi – tot noi!


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.