MAMAIA ARE O ISTORIE NECUNOSCUTA PRIMARULUI MAZARE!

MAMAIA ARE O ISTORIE NECUNOSCUTA PRIMARULUI MAZARE!

0 619
Numele de ”Mamaia” a intrat in legedele turistice adevarate ale Litoralului romanesc, nu datorita recent LIBERatului primar Mazare,sau a pastishelor nefericite dupa carnavaluri braziliene. Numele Statiunii Mamaia este pentru prima dată consemnat – pentru „nisipul extraordinar de fin” al plajelor sale – de către Alexandre de Launay, care, în drumul său spre Constantinopol, a traversat Dobrogea în anul 1799… pe vremea cand conchistadorii spanioli se ocupau de alte „daraveli” prin viitoarea Brazilie! El scrie despre localitatea ”Mammay”, denumită, astfel in continuare si conform unei hărţi ruseşti din 1855. Numele turcesc al localităţii era ”Mamakioi”, ceea ce însemna Mamaia Sat… denumire venita pana in zilele noastre . Potrivit opiniei  lui Nicolae Iorga la Conferinţa ”Politica Mării Negre”, publicată în „Neamul Românesc”, numele de Mamaia este de origine tătară şi vine de la Hanul Crimeii, Mamai, conducătorul Hoardei Albastre  din timpul anilor 1370.
Familia regală acceptă un cadou făcut de către notabilităţile constănţene, după 1920,  sub forma unei suprafeţe de 4 hectare de teren între lac şi mare. Aici se construieşte în scurt timp un mic palat în stil românesc. Regina Maria a început de fapt construirea reşedinţei de vara de la Mamaia. Palatul avea o formă destul de neregulată, semănând mai mult cu o vilă cu mai multe corpuri, și era situat în mijlocul unui parc. Construcția avea o suprafață de 1200 m pătrați și a fost ridicată în doi ani și jumătate. Construcţia se va finaliza în vara anului 1926.
După moartea Regelui Ferdinand, în anul 1927, clădirea a fost donată de  Regina Maria și de catre patru din copiii săi (Nicolae, Ileana, Elisabeta si Marioara), prințesei Elena, mama Regelui Mihai. După 1930, palatul va intra…cam abuziv  în posesia „apucatorului” Rege Carol al II lea, care l-a folosit apoi frecvent ca reședință de vară. Regina Maria și-a oprit totusi , 2780 m pătrați din superbul parc amenajat la initiativa si dupa planurile ei, unde a dispus construirea unei moderne vile, “Vila Stirbey”, dotată cu ascensor francez, marca “G. Houplain Paris” de 4 persoane, cu centrală electrică proprie și o pompă centrifugală ce alimenta turnul cu apă.
 La 6 iunie 1932, din ordinul lui Carol al II lea,frumoasa  vila ridicată de mama sa , Regina Maria a fost predată Flotilei de Hidroaviație din Mamaia situata pe malul dinspre Plazu al Lacului Siutghiol.Iar acum a fost revendicat de catre un bastard nevrednic, asa-zisul printz Lambrino, finul de pripas al nepotrivitului fost presedinte Basexu.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.