Un pas spre adevarata democratie: s-a adoptat Legea votului uninominal

Un pas spre adevarata democratie: s-a adoptat Legea votului uninominal

0 152

Dupa indelungi dezbateri, reformulari si amendamente, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, Legea votului uninominal, cu 231 de voturi „pentru”, 11 „impotriva” si 18 abtineri.


Impotriva actului normativ au votat reprezentantii PRM, iar cei ai UDMR s-au abtinut. Cate o abtinere s-a inregistrat si din partea social-democratului Vasile Nicula si a democrat-liberalului Daniel Ionescu.


Noua lege prevede alegerea alegerea deputatilor, senatorilor si a presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal intr-un singur tur, fara liste suplimentare .


Alegerea prin vot uninominal a Presedintilor de Consilii Judetene face obiectul unui amendament formulat de PSD, pe care acesta a reusit sa il impuna. Deputatii au mentinut pentru alegerile parlamentare pragul electoral de 5% sau castigarea a sase mandate de deputat si trei de senator.


Deputatii au adoptat si un amendament al deputatului PSD Anghel Stanciu, care stabileste o modalitate de redistribuire a mandatelor de parlamentar in raport cu numarul total de voturi al partidelor sau aliantelor, si nu cu procentul dintre voturile obtinute de un partid sau alianta in colegiu si voturile obtinute in intreaga circumscriptie.


Modalitatea de stabilire a colegiilor uninominale se va face prin Hotarare de Guvern, in urma hotararii pe care o va lua o comisie parlamentara speciala.


Colegiile uninominale vor fi stabilite cu pastrarea normei de reprezentare, 70.000 de locuitori pentru un mandat de deputat, respectiv 160.000 pentru un mandat de senator.


Intre colegiul cel mai mare, ca numar de alegatori, si cel mai mic nu poate fi o diferenta mai mare de 30%.


Candidatii independenti vor trebui sustinuti de minimum 4% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente din colegiul respectiv, dar nu mai putin de 2.000 pentru Camera Deputatilor si 4.000 pentru Senat.


Camera Deputatilor este forul decizional pentru aceasta lege. Daca nu va fi atacata la Curtea Constitutionala, legea va merge la Presedintie pentru promulgare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.