Leurda (Allium ursinum)
Este o planta de talie medie-mica, cu frunze carnoase, de un verde puternic, care face niste flori mici si albe. Este cunoscuta in medicina populara si sub alte denumiri ca: ai-ciorasc, ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu de iunie, leoarda,leorda, usturoita sau usturoiul ursului. Intr-adevar, ursii o consuma ca medicament, imediat ce ies din hibernare. Radacinile sunt asemanatoare cepei. Frunzele de leurda sunt lucioase, de forma ascutita si de culoare verde aprins. Forile sunt albe care cresc sub forma de umbrela la baza. Creste mai ales in zonele mai umede, pe malurile izvoarelor si prefera locurile de sub copaci.
- Parti utile: Frunzele proaspete
·??????? Se recomanda o cura de cel putin 10 zile cu aceasta planta, sub forma de adaos la salatele de cruditati si suplimentar sub forma de supe si piureuri. Intr-o cura cu leurda, se consuma o salata pe zi, dimineata, la prima masa, inainte de a incepe sa consumam alte alimente.
·??????? Este foarte bine tolerata de ficat, desi are un puternic miros si gust de usturoi, nu da respiratiei izul neplacut pe care il da usturoiul.
- Utilizari medicinale:
·??????? eliminarea acidului uric
·??????? mastite sau alte boli ale sanilor
·??????? tromboflebita, trombozele in general leurda are printre cele mai puternice fluidifiante sanguine si antiagregante.
·??????? prevenirea accidentului vascular – se face o cura cu salata de leurda, vreme de doua saptamani
·??????? ateroscleroza, scade valorile colesterolului.
·??????? hipertensiunea arteriala
·??????? reumatismul, reumatismul degenerativ – se face o cura cu suc de leurda de trei saptamani, timp in care se consuma cate doua pahare de suc pe zi, dimineata, pe stomacul gol. In paralel, se tine o cura vegetariana cu multe cruditati.
·??????? oprirea procesului de imbatranire – se consuma zilnic salata de leurda, inaintea meselor principale, pe o perioada cat mai indelungata, in timpul sezonului de recoltare a frunzelor.
·??????? inlaturarea efectelor nocive ale nicotinei si ale fumatului – atat clorofila din frunzele proaspete de leurda, cat si anumite substante similare cu cele continute de usturoi au efecte antitoxice puternice. Se consuma suc de leurda, cate 2 pahare pe zi, dimineata si seara, pe o perioada de minimum doua saptamani.
·??????? prevenirea si tratarea guturaiului, gripei si a infectiilor respiratorii in general. Din acest motiv, o cura cu salata sau suc de leurda este un remediu excelent pentru prevenirea racelilor care apar la tranzitia dintre anotimpul rece si cel cald.
- Preprate:
·??????? Salata :Dintr-o mana de
·??????? Suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, in cure de minimum 20 de zile. Cand sezonul de culegere se sfarseste, se administreaza tinctura de leurda: o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de patru ori pe zi, in cure de cate o luna, cu o saptamana de pauza.
·??????? Tinctura:Se ia 1 lingurita de tinctura diluata in putina apa, de patru ori pe zi, inaintea meselor principale. In timpul primaverii, este foarte utila o cura cu salata de leurda, cu o durata de minimum doua saptamani. Tinctura o puteti procura de la magazinele cu produse naturiste.
Precautii:
- Leurda este mult mai bine tolerata de sistemul digestiv decat usturoiul, insa la persoanele cu stomac sau colon extrem de sensibil poate provoca stari de jena sau usoare crampe.
- Mamele care alapteaza nu vor consuma leurda, deoarece aceasta transmite un gust neplacut laptelui.