Alexiile sau Ziua Sarpelui (II)

Alexiile sau Ziua Sarpelui (II)

0 427

Traditia spune ca Alexie, fiind satul de iarna, a luat intr-o zi un taciune aprins si l-a infipt in zapada. Atunci zapada s-a topit si s-a facut primavara. Si tot traditia mai spune ca Dumnezeu, vrand sa faca un bine oamenilor, a strans toate insectele de pe pamant, le-a pus intr-o cutie si i-a dat-o lui Alexie sa o arunce in mare. Curios, acesta a deschis cutia, iar ganganiile s-au imprastiat pe pamant si in apa. Drept pedeapsa, Dumnezeu l-a prefacut in cocostarc pe Alexie, obligandu-l astfel sa stranga inapoi toate insectele.

Ziua Sarpelui
Spre deosebire de sarpele de casa, cei de camp sau de padure erau considerati a fi periculosi, agresivi, otravitori si mult mai agili. In gaurile serpilor de padure sau de camp zacea cuibarita iarna care amortea impreuna cu acestia. Se credea ca serpii ieseau din ascunzisurile subterane la 17 martie, prevestind astfel inceputul propagarii caldurii pe pamant.

Aprinderea focurilor ritualemg-9293
Alexiile, ca mare sarbatoare populara, era considerata candva ca zi speciala pentru aprinderea focurilor rituale, precum si de savarsirea altor practici pentru indepartarea gujuliilor ce s-ar cuibari peste vara pe langa casa, in special contra serpilor de camp sau de padure. Ziua impunea si severe interdictii de munca specifice sezonului: femeile nu aveau voie sa toarca, sa depene, sa teasa sau sa umble cu acul sau foarfecele, totul pentru a fi ferite peste an de muscatura de sarpe.
Dis-de-dimineata erau aprinse focurile rituale prin livezi, ce aveau drept scop purificarea spatiului din jurul caselor de insecte si serpi. Femeile faceau un fel de turta pe care o rupeau si o aruncau la hotarul din gradina, pentru ca „serpii sa aiba de mancare toata vara si sa nu se apropie de casa”.
Aceasta zi apartinea unui timp mitic, fiind un moment consacrat unui rastimp al echinoctiului de primavara in care se concentrau evenimente mitico-astronomice deosebite.

Credinte legate de AlexiiCOBILITA
In lumea satelor exista multe credinte legate de Alexii. Femeile respecta sarbatoarea ca sa aiba nastere usoara, dar si pentru a-si apara casa de insecte si serpi. In dimineata Alexiilor, femeile duc mamaliga si apa pe camp pentru a hrani ganganiile si a le tine departe de casa. Barbatii afuma livezile, grajdurile si vitele cu bucati de carpa, iar femeile isi scot zestrea la lumina soarelui, crezand ca astfel le va fi ferita de molii tot anul.
Se spune ca de Alexii canta pentru prima data broastele si se zbat pestii in apa. Sfantul Alexie este si cel care da drumul pestilor si cel care le poate aduce pescarilor recunoscatori recolte bune. Sfantul le da porunca pestilor sa se imprastie prin apa, de aceea Alexiile mai sunt cunoscute in popor ca Ziua Pestelui si este respectata cu sfintenie de manuitorii unditelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.