Apelurile de urgenta la 112 tot in faza promisiunilor
Executivul comunitar a demarat, la 28 noiembrie 2007, o procedura de infringement (incalcarea Tratatului UE) impotriva Romaniei, pentru a se asigura ca numarul unic de urgenta european 112 functioneaza corespunzator, in acelasi caz fiind trimise Curtii Europene de Justitie dosarele Poloniei si Letoniei. Intre timp, desi procedura de infringement nu a fost inca inchisa in cazul Letoniei, in aceasta tara informatiile privind localizarea apelantului sunt acum disponibile.
La inceputul lunii februarie a acestui an, Comisia Europeana a aratat ca este, insa, nemultumita de implementarea lenta in retelele operatorilor de telefonie mobila din Romania a facilitatii de localizare a apelantului la numarul european unic pentru apeluri de urgenta 112.
Localizarea apelurilor la numarul unic de apeluri de urgenta 112 de pe telefonul mobil va fi functionala pana in vara acestui an, a anuntat, joi, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa intalnirea cu Comisarul European pentru Societate Informationala si Mass-Media, Viviane Reding.
Acesta a precizat ca oficialul european nu a impus Romaniei un nou termen pentru finalizarea problemelor legate de 112, desi initial CE solicitase reglementarea acestor probleme pana la finele lunii februarie. „Nu cred ca Romania va fi penalizata pentru 112 pentru ca pana in vara ne vom indeplini obiectivele pe acest segment, iar comisarul european nu a pomenit nimic de acest lucru”, a adaugat ministrul Comunicatiilor.
Potrivit sursei citate, saptamana viitoare Guvernul va aproba si fondurile necesare pentru functionarea 112 precum si operatorul care va beneficia de acest buget si se va ocupa de implementarea masurilor tehnice pentru 112.
In ceea ce priveste localizarea apelurilor la numarul unic de apeluri de urgenta 112 de pe telefonul mobil, Borbely a precizat ca la nivel UE nu exista astfel de reglementari care vizeaza o anumita distanta de localizare, de cativa ani.
”Telefonia celulara nu permite localizarea apelurilor pe o locatie foarte restransa, la nivel de cativa metri. In Romania localizarea este la ora actuala la fel ca in toata Europa. 112 nu functioneaza extraordinar in fiecare stat membru, iar noi functionam relativ bine chiar daca mai avem de pus la punct anumite probleme”, a explicat Karoly Borbely.
Acesta a mai subliniat ca protocolul intre operatorii de telefonie mobila si operatorul care administreaza 112 – STS – a fost, in sfarsit, semnat.
Vlad T.