Norme de constructie pentru locuinte

Norme de constructie pentru locuinte

0 184

Proiectarea constructiilor de locuinte care nu va respecta cerinte minimale cu privire la suprafata si confort va fi amendata cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei, potrivit proiectului Legii Locuintelor, publicat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
Legea Locuintelor prevede cerinte minimale pentru locuinte, precum accesul liber individual la spatiul locuibil, fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a spatiului detinut de catre o alta persoana sau familie, spatiu pentru odihna, spatiu pentru preparare hranei, grup sanitar si acces la energia electrica si apa potabila, evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere.
Legea impune si suprafete minimale in functie de numarul persoanelor din familie. Astfel, pentru o persoana care locuieste intr-o singura camera, camera de zi trebuie sa aiba o suprafata de minim 18 metri patrati pentru camera de zi, 2,5 metri patrati pentru servirea mesei, cinci metri patrati pentru bucatarie, 4,5 metri patrati pentru incaperile sanitare, doi metri patrati ca spatiu de depozitat, o suprafata utila de minim 37 metri patrati si o suprafata construita de 58 de metri patrati.
Pentru familiile cu doua persoane care locuiesc in doua camere, suprafata utila va creste pana la minim 52 metri patrati si 82 de metri patrati ca suprafata construita.
In cazul familiilor cu trei membri care locuiesc in trei camere suprafetele se modifica astfel: minim 19 metri patrati pentru camera de zi, 22 de metri patrati pentru dormitoare, trei metri patrati pentru servirea mesei, 5,5 metri patrati pentru bucatarie, 6,5 metri patrati pentru incaperile sanitare, 2,5 metri patrati ca spatiu pentru depozitat, o suprafata utila de minim 66 metri patrati si o suprafata construita de 102 de metri patrati.
Pentru familiile cu patru membri care locuiesc in trei camere suprafata utila de minim 74 de metri patrati va fi impartita astfel: minim 19 metri patrati pentru camera de zi, 24 de metri patrati pentru dormitoare, trei metri patrati pentru servirea mesei, 5,5 metri patrati pentru bucatarie, 6,5 metri patrati pentru incaperile sanitare, 2,5 metri patrati ca spatiu pentru depozitat.
In schimb, pentru familiile cu cinci membri care locuiesc in patru camere, suprafata minima utila de 87 de metri patrati va fi impartita astfel: minim 20 metri patrati pentru camera de zi, 34 de metri patrati pentru dormitoare, 3,5 de metri patrati pentru servirea mesei, sase metri patrati pentru bucatarie, 7,5 metri patrati pentru incaperile sanitare, patru metri patrati ca spatiu pentru depozitat.
Locul de luat masa poate fi inglobat in bucatarie sau in camera de zi, conform legii, care prevede ca inaltimea libera minima a camerelor de locuit va fi de 2,55 metri, cu exceptia mansardelor si niselor, la care se va asigura un volum minim de 15 metri patrati de persoana.
Suprafata incaperii sanitare principale din locuinta va permite accesul la cada de baie al persoanelor imobilizate in
scaun cu rotile, iar incaperea sanitara se include in locuinta, in cazul in care pot fi asigurate alimentarea cu apa si canalizarea.
De asemenea, latimea minima de circulatie a coridoarelor si a vestibulului din interiorul locuintei va fi de 120 de centimetri. Legea prevede ca in functie de amplasamentul constructiei, suprafetele construite pot avea abateri in limitele de ±10 la suta.
In ceea ce priveste numarul de incaperi sanitare locuintele cu una, doua sau trei camere trebuie sa fie dotate cu o baie, iar la trei camere sunt necesare o baie si o toaleta, in timp ce la patru camere trebuie realizate minim o baie si un dus, iar la cinci camere constructiile trebuie sa aiba cel putin doua camere.
Baile trebuie sa fie dotate cu un spatiu pentru masina de spalat rufele, si vor trebui sa fie ventilate direct sau prin cos de ventilatie.
Bucatariile trebuie sa fie dotate cu spalator si cuva dar si cu spatiu pentru frigider si pentru masa de lucru si cos de ventilatie.
Legea prevede si dotarea minima cu instalatii electrice a camerelor, precum si reglementari cu privire la spatiile si instalatiile de folosinta comuna pentru cladirilor cu mai multe locuinte

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.