„Spiritul Unirii, ieri, azi si maine”
Joi, 27 martie, Cercul Militar Brasov gazduieste un eveniment cultural dedicat implinirii a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Incepand cu orele 15.30, Fundatia Nationala „Neamul Romanesc” Brasov, in colaborare cu Asociatia Nationala „Cultul Eroilor” Brasov, Asociatia Pro Basarabia si Bucovina – filiala Brasov, Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, filiala Brasov, Societatea pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, filiala „Iancu Flondor” Brasov, Organizatia studentilor basarabeni si bucovineni Brasov, Cercul Militar Brasov si Despartamintul Brasov al „Astrei”, organizeaza simpozionul cu genericul „Spiritul unirii, ieri, azi si miine”.
In cadrul simpozionului, vor fi abordate diverse teme, cum ar fi: Istoricul si insemnatatea actului de la 27 martie 1918, Pactul Ribbentrop – Molotov, Razboiul de eliberare a teritoriilor ocupate 1941-1944, anii 1990-1991, doua momente ale renasterii nationale a romanilor basarabeni: Proclamarea limbii romane ca limba oficiala in Republica Moldova, Independenta fata de Rusia; Transnistria, in contextul independentei Republicii Moldova. Conflictul militar de pe Nistru; Procesul de renastere nationala dupa 1992. Republica Moldova sub regimul comunist. Politica antiromaneasca a guvernului de la Chisinau; Contextul actual geopolitic. Perspectiva relatiilor cu Romania.
90 de ani de la unire
Anul acesta celebram 90 ani de la unirea Basarabiei cu tara mama – act cu caracter democratic si plebiscitar. Intrarea Romaniei in razboiul mondial , in vara anului 1916, alaturi de Antanta, a urmarit realizarea deplinei unitati nationale prin unirea cu Vechiul Regat, a Transilvaniei, Bucovinei si Basarabiei, stravechi teritorii locuite de romani.
Prima provincie care s-a alipit tarii a fost Basarabia. Vointa de unire a fost un permanent crez al fratilor nostri ramasi dincolo de Prut, astfel ca, in 25 Septembrie 1917, cu prilejul Congresului ostasilor moldoveni de la Chisinau s-a constituit organul reprezentativ numit Sfatul Tarii. Forul coordonator a fost Consiliul Directorilor, iar presedinte ales Ioan Inculet. Odata instaurat, Sfatul Tarii intra in activitate: la 15 decembrie 1917 proclama Republica democrata moldoveneasca, iar la 2 Martie o delegatie formata din Ion Inculet, Pan Halipa si Dr Ciugureanu se intalneste la Iasi cu Primul Ministru al Romaniei stabilind cadrul de desfasurare a evenimentelor premergatoare unirii.
Laura Moise