Fondul social de gaze

Fondul social de gaze

0 170

Petrom si Romgaz au semnat cu Guvernul Romaniei un protocol ce reglementeaza participarea acestora la Fondul Social, urmand ca, in 2008, Petrom sa contribuie la constituirea Fondului cu suma de 80 milioane lei, iar Romgaz cu 92 milioane de lei, informeaza un comunicat al celor doua companii.
Plata sumei se va face in transe lunare egale. Fondul Social este sustinut in prezent, in mod benevol, de catre producatorii interni de gaze naturale. Conform reglementarilor in vigoare, distribuitorii de gaze naturale au, de asemenea, posibilitatea de a participa la acest fond.
Fondul Social a fost constituit de catre Guvernul Romaniei in vederea acordarii unor ajutoare sociale persoanelor cu venituri reduse care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintelor.
”Inca de acum un an ne-am anuntat disponibilitatea de a contribui la un fond social pentru a atenua greutatile pe care le intampina persoanele cu venituri reduse in conditiile cresterii pretului la gaze. Din recenta crestere a pretului la gaze, Petrom va contribui cu 100 la suta din veniturile suplimentare realizate din vanzarile de gaze naturale din productia curenta catre terti”, a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
Modalitatea prin care cele doua companii alimenteaza Fondul Social este sponsorizarea. Contributiile nu se vor scadea din impozitul pe profit datorat, ci vor fi considerate cheltuieli deductibile din baza de calcul pentru impozitul pe profit.
”Contributia Romgaz este voluntara si corespunde veniturilor suplimentare aferente ultimei majorari de tarife la gaze. Scopul acestei sponsorizari este protejarea consumatorilor defavorizati fata de cresterile preturilor la gazele naturale”, a declarat Lucian Stancu, directorul general adjunct Romgaz SA.
Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.
In anul 2007, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,683 miliarde euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 933 milioane euro. OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011 la suta din actiunile Petrom.
OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 21 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente. AVAS detine 20,64 la suta din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 20,11 la suta, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026 la suta iar 6,214 la suta apartin actionarilor minoritari.
SNGN Romgaz SA este cel mai important furnizor de gaze naturale din Romania, avand o cota de furnizare pe piata interna de gaze de 41,2 la suta. Statul, prin MEF, este actionarul majoritar al societatii care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale.
In 2007 productia Romgaz a fost de peste 5 miliarde mc de gaz metan iar bugetul de investitii pe anul 2008 este de un miliard lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.