Schimbarea examenului de bacalaureat – aspru criticata

Schimbarea examenului de bacalaureat – aspru criticata

0 153

Cum ne-a obisnuit de multa vreme, Ministerul Educatiei si Cercetarii are placerea de a schimba regulile in timpul jocului. Ei iau aceste masuri drastice de dragul realizarii cat mai rapide a reformei din invatamant pe care toti o doresc, dar nimeni nu stie despre ce este vorba.
Ultima idee nastrusnica ce a aparut in mintea reprezentantilor ministerului este introducerea examenului de bacalaureat cu grade diferite de dificultate, in functie de ceea ce isi doreste absolventul. Bineinteles ca aceasta masura aparuta cu trei luni inainte de punerea ei in practica a trezit reactii din partea Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si a parintilor elevilor din invatamantul preuniversitar.
Acestia au inaintat o scrisoare ministrului Cristian Adomnitei, acuzandu-l de propaganda electorala.
„Ca si in cazul proiectelor de legi, ati sarit peste anumite etape cum ar fi consultarea partenerilor sociali, anuntarea schimbarilor inainte de inceperea anului scolar. Suntem cu totul de acord cu dumneavoastra ca trebuie sa existe o exigenta mai mare si un grad de dificultate mai ridicat in ceea ce priveste Bacalaureatul. Lucrul acesta nu poate fi insa aplicat pe nepusa masa, cu doar doua luni inainte de examen, incalcand Legea invatamantului care stipuleaza ca orice schimbare se anunta inainte de inceperea anului scolar”, sustin semnatarii scrisorii, citati de Mediafax.
„De aceea consideram ca ceea ce faceti dumneavoastra acum, prin aceste subiecte cu grad de dificultate foarte ridicat, va conduce la discriminari, neoferind tuturor elevilor sanse egale si acces liber privind promovarea acestui examen si finalizarea cu o diploma de absolvire a investitiei lor si a parintilor lor, in patru ani de efort. Ei sunt acum la nivelul la care i-ati format. (…) Daca vreti sa ridicati nivelul de dificultate al examenului, propuneti pentru anul viitor o varianta noua, insa nu inainte de introduce mai multe tipuri de bacalaureat, pe grade de dificultate: unul pentru elevii care vor sa ramana cu 12 clase, unul pentru cei care vor sa urmeze scolile postliceale si unul pentru cei care doresc sa urmeze o facultate”, au mai adaugat acestia.
Dupa cum s-a putut observa in urma realizarii mai multor sondaje, acesti elevi, numiti sugestiv “generatie de sacrificiu”, au rezultate mult mai slabe la invatatura fata de generatiile precedente din cauza confuziei generale care s-a instaurat in sistemul romanesc de invatamant.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.