EUROPA RESPINGE COMICARIA …Ținut Secuiesc și pretențiile autonomiste maghiare!

EUROPA RESPINGE COMICARIA …Ținut Secuiesc și pretențiile autonomiste maghiare!

0 763
Comisia Europeană a RESPINS DIN NOU inițiativele UDMR și CNS privind autonomia teritorială a „Ținutului secuiesc”.  Proiectul maghiar nu are temei juridic în conformitate cu tratatele europene. Scurt pe doi. Cu această rezoluție Europa a cam pus capac tembelei încercări de revizuire a frontierei interne a României. Proiectele așa-numitului Consiliu Secuiesc și ale U.D.M.R referitoare la obținerea autonomiei „Ținutului Secuiesc”, sunt mult mai vechi. pretinzând dreptul la autodeterminare a „poporului secuilor” Consiliul Europei a adoptat metodologia de aplicare a articolului 11 din Tratatul de la Lisabona, referitoare la procedura de aplicare a inițiativelor cetățenești. Conform acestei proceduri, pentru promovarea unei inițiative cetățenești, trebuie strânse 1 milion de semnături din cel puțin 7 țări membre ale UE, de la cel puțin 0,2% din populația acestora.
Pe această bază, așa-numitul Consiliu Național Secuiesc a inițiat o acțiune strângere de semnături în țările membre ale Uniunii Europene, pentru a elabora la nivelul uniunii norma referitoare la autodeterminarea minorităților, respectiv pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.În proiectul depus de UDMR se face „apel la UE pentru îmbunătățirea protecției persoanelor care aparțin minorităților naționale și lingvistice și pentru consolidarea diversității culturale și lingvistice în cadrul Uniunii. În răspunsul Comisiei Europeane de respingere a proiectului înaintat de C.N.S. se menționează: „În urma examinării vă informăm refuzul Comisiei de a înregistra inițiativa propusă deoarece nu se încadrează în puterile Comisiei de înainta o propunere legislativă cu scopul implementării Tratatelor.”
După examinarea prevederilor Tratatelor menționate de dvs. și a altor temeiuri juridice, Comisia a formulat această concluzie: Obiectivul principal al inițiativei propuse, este de a asigura „egalitatea între regiuni și sustenabilitatea regiunilor culturale”, prin acordarea „atenției deosebite regiunilor cu caracteristici naționale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice, diferite de cele ale regiunilor vecine.
”Cu referire la primul punct, niciunul dintre Tratate nu constituie un temei juridic pentru adoptarea unui act juridic care să permită verificarea dacă statele membre respectă în totalitate obligațiile internaționale privind minoritățile naționale.Niciuna din aceste prevederi nu constituie o bază legală instituțiilor europene pentru a iniția acțiuni [în spiritul obiectivului CNS, anume al „regiunilor naționale”.
Mai mult, Articolul 2 TUE nu poate fi temeiul juridic pentru propuneri legislative. Nici Art. 153, 167 şi 170 TFUE nu constituie temeiul juridic pentru propuneri legislative deoarece nu contribuie la îndeplinirea niciunui obiectiv al politicilor declarate în aceste prevederi.În concluzie, Comisia consideră că Tratatele nu conferă temeiul juridic să permită o propunere legislativă cu conținutul cerut de maghiarii iredentiști.În răspunsul Comisiei Europene la Proiectul înaintat de U.D.M.R. se menționează: După examinarea prevederilor Tratatelor menționate de dvs. și a altor temeiuri juridice, Comisia a formulat această concluzie: Principalul obiectiv al inițiativei este adoptarea unui set de reguli de acte juridice de către UE, care să protejeze minoritățile naționale și lingvistice încât să consolideze diversitatea în Uniune. (…) În primul rând, cele două tratate nu conferă o bază legală adoptării unor acte juridice care să promoveze drepturile persoanelor care aparțin minorităților…
Regulamentul privind Inițiativa Cetățenească nu prevede înregistrarea inițiativei doar a unor părți. „Minoritatea maghiară are două alternative (sic), respectiv revizuirea granițelor sau întreprinderea de măsuri de natură să determine autonomia statală a acestora în Ardeal”, spunea Borbely Imre, la vremea când era deputat al UDMR în Parlamentul României.
Enclavizarea şi secesiunea minorităţii maghiare, respectiv crearea unei frontiere ungare în interiorul României, ar putea constitui un model exploziv, un precedent de tip Kosovo într-un stat al Uniunii Europene, susceptibil a pulveriza stabilitatea întregii Europe.
Agitația revizionistilor maghiari și activitatea militară din ce în ce mai vizibilă în ultima vreme pe zona frontierei estice a NATO și a României arată că ne aflăm în preajma unui focar reactivat de Moscova simultan cu frenetica resuscitare a secesionismului maghiar în zona Ardealului de către Budapesta.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.