Masuri pentru incurajarea micilor intreprinzatori
Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanta de urgenta care incurajeaza micii intreprinzatori: persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale si intreprinderi individuale, a anuntat Purtatorul de Cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, la finalul sedintei de Guvern.
Noile reglementari simplifica pasii intreprinsi de cei interesati pentru inregistrarea si infiintarea unei mici afaceri.
„Odata cu adoptarea ordonantei de urgenta, procedura este preluata in intregime de catre registrul comertului, prin directorii oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale”, a explicat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.
Formele de desfasurare a activitatilor economice in mod independent prevazute de acest act normativ sunt: persoana fizica autorizata (PFA), intreprinderea individuala si intreprinderea familiala. Astfel, persoana fizica ce doreste sa desfasoare o activitate economica in mod independent va beneficia de procedura de inregistrare si de autorizare a functionarii simplificata, cu termene scurte, care si-au dovedit deja eficienta in cazul persoanelor juridice.
Certificatul de inregistrare, continand codul unic de inregistrare, devine documentul care atesta inregistrarea in registrul comertului, autorizarea functionarii, precum si luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala competenta. Termenul de emitere al acestui document este de 3 zile lucratoare de la primirea documentatiei complete.
Actul normativ permite posibilitatea solicitarii inregistrarii on-line pentru toate cele trei categorii : PFA, intreprindere individuala si intreprindere familiala.
O alta prevedere care vine in sprijinul celor care vor sa inceapa o mica afacere este posibilitatea acordata fiecarei primarii de a constitui si organiza birouri de asistenta si de reprezentare, prin reorganizarea activitatii de autorizare desfasurate in prezent.
O prevedere importanta a actului normativ, legata de protectia sociala, se refera la faptul ca persoana fizica autorizata, intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale si membrii unei intreprinderi familiale sunt asigurati in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si au dreptul de a fi asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, a precizat Camelia Spataru.
De asemenea, intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale , cat si persoanele din intreprinderea familiala, pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care colaboreaza pentru efectuarea unei activitati economice.
In intreprinderea familiala nu exista angajati, ea este constituita din doi sau mai multi membri ai unei familii, pana la gradul IV de rudenie.
Cele trei categorii de intreprinzatori, pot avea orice obiect de activitate cuprins in codul CAEN, mai putin cele interzise prin legi speciale. Totodata, PFA, intreprinderea individuala si intreprinderea familiala pot tine contabilitate in partida simpla, o procedura mai facila de tinere a contabilitatii, inregistreaza veniturile si cheltuielile.