Dezvoltare turistica la Rupea
Saptamana trecuta, Casa de Cultura din localitatea Rupea a gazduit un eveniment deosebit de important pentru viitorul orasului, dar si al judetului Brasov, intitulat „Oportunitati de finantare a proiectelor de dezvoltare locala din micro-regiunea Rupea-Cohalm”. Organizatorii principali au fost Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov, Ministerul Culturii si Cultelor si Primaria Rupea.
Principalele subiecte de discutie au vizat oportunitatile de finantare a proiectelor de dezvoltare turistica, precum si accesarea fondurilor nerambursabile.
Flavius Dumitrescu, primarul orasului Rupea, a declarat ca „pentru zona Rupea, turismul reprezinta o alternativa economica viabila. In aceasta zona, populata in trecut preponderent de sasi, Cetatea Rupea, bisericile fortificate, precum si izvoarele termale de la Homorod si Rupea – comparabile din punct calitativ cu cele de la Karlovi Vary – avem suficiente resurse culturale si naturale pentru a construi o oferta turistica solida. Pozitionarea in zona de dezvoltare turistica dominata de Brasov, Sighisoara si Sibiu, ne poate fi de mare ajutor in viitor”.
„In judetul Brasov, avem trei micro-regiuni cu caracteristici socio-economice foarte diferite. Dintre acestea, Tara Rupei are cea mai slaba dezvoltare economica, deci necesita cu atat mai mult atentia noastra. Strategic, valorificarea turistica a resurselor naturale si culturale reprezinta solutia cea mai viabila. Nu trebuie insa sa uitam de dezvoltarea infrastructurii de transport, apa si canalizare, si mai ales a celei sociale. In cele 10 localitati, exista proiecte eligibile pregatite pentru toate programele operationale sectoriale si pentru cel regional. Dincolo de aceste proiecte, trebuie sa ne si apropiem de comunitatile locale si sa implicam membrii acestora cat mai mult in initiativele noastre”, a anuntat Ionut Tata, director al Agentiei de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov,citat de Buna Ziua Brasov.
Una dintre cele mai importante masuri ce trebuiesc luate pentru facilitarea accesului la fondurile europene nerambursabile ar fi simplificarea ghidurilor de finantare care-I induc in eroare chiar sip e cei mai expermentati investitori.
S.M.