Monica Lovinescu a murit

Monica Lovinescu a murit

0 180

Luni s-a stins din viata, in varsta de 85 de ani, intr-o clinica din Val d’Oise, langa Paris, binecunoscuta dizidenta Monica Lovinescu.
Monica Lovinescu, fiica lui Eugen Lovinescu si una din marile voci ale exilului cultural romanesc din perioada comunista, a realizat emisiunile „Actualitatea culturala romaneasca” si „Teze si antiteze la Paris” difuzate de postul Europa Libera, emisiuni care au influentat puternic viata culturala din tara.
Plecata din Romania din cauza aspririi proaspat instauratului regim comunist la noi in tara, sub directa conducere a Moscovei sovietice, Monica Lovinescu a ales, in 1947, ca tara de refugiu Franta.
De inalta factura intelectuala, ea a hotarat sa-si slujeasca patria si din exil, activand 30 de ani in cadrul radioului Europa Libera, in al carui emisiuni a criticat aspru si hotarat regimul comunist si pe Nicolaie Ceausescu.
Pentru pozitia ei, tiranul din Carpati si-a pus, in 1977, calaii – agenti secreti ai Securitatii – sa o bata cu o cruzime care a obligat-o la o lunga sedere in spital.
Cutoate sechelele, fizice si morale, Monica Loinescu si-a continuat lupta impotriva comunismului si, mai ales, al totalitarismului ceausist.
Dupa Revolutia din 1989, Editura Humanitas i-a publicat studiile, jurnalul si articolele citite la Europa Libera. Monica Lovinescu s-a refugiat in Franta in septembrie 1947, imediat dupa instaurarea regimului comunist in Romania, ca bursiera a statului francez, iar in primele zile ale anului 1948 a cerut azil politic. A colaborat cu mai multe reviste, publicand articole si studii despre literatura romana si despre ideologia comunista care aservise Romania, in „East Europe”, „Kontinent”, „Preuves”, „L’Alternative”, „Les Cahiers de l’Est”, „Temoignages”, „La France Catholique”. Este autoarea capitolului despre teatrul romanesc din „Histoire du Spectacle” (Encyclopedie de la Pleiade, Gallimard) si traducatoarea mai multor carti romanesti, sub pseudonimele Monique Saint-Come si Claude Pascal.
Din exil, a colaborat si cu revistele „Luceafarul”, „Caiete de dor”, „Fiinta romaneasca”, „Ethos”, „Contrapunct”, „Dialog” si „Agora”.
Dar permanentele framantari i-au macinat sanatatea, medicii ramanand, in dua-amiazaq zilei de 2 aprilie, neputinciosi in fata vrerii Domnului.
In context se poate aminti editarea cartilor scrise de Monica Lovinescu, precum si a eseurilor de la emisiunile radio, la editura „Humanitas”.
Pentru intreaga sa activitate de ziarist si critic literar, Monica Lovinescu a fost distinsa cu Diploma de Onoare pe anul 1987 a „Academiei Romano-Americane de stiinte si Arte”. Din anul 1990, editura Humanitas a inceput sa-i publice cartile, jurnalul si cartile de studii si articole citite la Europa Libera.
Un ultim gest – casa de la Paris a fost donata statului roman, acesta urmand sa o foloseasca in scopuri culturale si sa adaposteasca studenti romani, bursieri la Bursa Ierunca-Lovinescu.
Mai multe asociatii, organizatii si personalitati, printre care Sorin Iliesiu si Vladimir Tismaneanu, solicita, intr-o scrisoare deschisa, adresata presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu, decretarea doliului national, joi, ziua in care se vor desfasura, la Paris, funeraliile Monicai Lovinescu. Scriitoare, jurnalista, critic literar si cunoscut comentator de radio, Monica Lovinescu a fost, pentru romani, in primul rand, vocea de la Europa Libeara care s-a ridicat impotriva regimului comunist, un simbol al libertatii de gandire. Trupul neinsufletit va fi depus, joi, la Biserica Romaneasca din Paris, urmand sa fie apoi incinerat. Potrivit dorintei Monicai Lovinescu, ramasitele ei si ale sotului, Virgil Ierunca, vor fi aduse in Romania, cel mai probabil saptamana viitoare.
Dumnezeu sa o odihneasca in pace !

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.