Cica la DNA nu exista niciun dosar penal bazat doar pe un...

Cica la DNA nu exista niciun dosar penal bazat doar pe un denunt, avem intotdeauna si alte probe

0 712

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, ca la structura pe care o conduce nu exista niciun dosar care sa se bazeze doar pe un denunt, fiecare lucrare penala continand si alte probe, cum ar fi declaratiile unor martori sau interceptari audio, scrie Mediafax.

„De cand conduc DNA nu exista niciun dosar care sa-si fundamenteze acuzarea doar pe un denunt. Niciodata un procuror din DNA nu-si va intemeia o acuzatie pe un simplu denunt. Intotdeauna denuntul trebuie coroborat cu alta declaratie, la fel cum se face si in cazul recunoasterii pe care unii suspectii din dosarele noastre o fac. Niciodata o declaratie pe care un suspect o face nu constituie ea insasi o proba, intotdeauna o coroboram cu alte probe”, a spus Laura Codruta Kovesi.

Procurorul sef al DNA a adaugat ca, uneori, actul din justitie este obstructionat prin aparitia in spatiul public a unor informatii din dosare aflate in curs de anchetare.

„Pot sa va spun ca sunt dosare din care s-au dat copii avocatilor si persoanelor participante la proces si un numar de 15 sau 20 de copii care circula pe piata, iar toata lumea poate citi. Acest lucru ne incurca in activitatea noastra”, a subliniat Kovesi.

Afirmatiile procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie au fost facut in contextul in care fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, arestata in dosarul „Gala Bute” si pusa sub acuzare si in dosarul „Microsoft”, a afirmat de mai multe ori ca anchele DNA in care este implicata se bazeaza strict pe denunturile anumitor persoane.

Udrea a postat, de mai multe ori mesaje pe Facebook, prin intermediul echipei sale de comunicare, despre anchetele procurorilor si denunturile inculpatilor.

Intr-un mesaj postat sambata pe Facebook, intitulat „Denuntatorii buni si denuntatorii rai”, Elena Udrea a aratat ca, dupa ce DNA si Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au opus punerii sale in libertate, se poate spune ca principala vinovatie a lui Dorin Cocos este ca a fost casatorit cu ea.

Elena Udrea arata ca Dorin Cocos si-a recunoscut faptele de care a fost acuzat de anchetatori dupa o buna perioada in care s-a aflat in arestul Politiei Capitalei. „A spus sumele de bani pe care le-a luat, dar si felul in care s-au impartit apoi catre alti „beneficiari”. Cu toate acestea, DNA si, apoi, instanta au considerat ca faptele sunt „prea grave”, iar sumele invocate sunt „prea mari” pentru ca Dorin si Alin Cocos sa poata fi pusi sub control judiciar sau in arest la domiciliu. Cu alte cuvinte, cei doi au fost priviti ca denuntatorii rai”, afirma Udrea.

Ea a mai aratat ca Stelian Gheorghe (cel care a fost beneficiarul direct al unei supraevaluari de 61 de milioane de euro) si Sergiu Diacomatu (cel care a primit 7,5 milioane de euro mita pentru actiunile din comisia ANRP) au avut castiguri financiare mult mai mari, dar nici DNA si nici instantele nu considera ca este nevoie de o masura privativa de libertate. „Cu alte cuvinte, ei sunt denuntatorii buni”, adauga Udrea.

Ea mai afirma ca „aceasta stare de fapt – in care oameni acuzati de fapte similare au parte de pedepse diametral opuse, desi actioneaza in acelasi sens – da masura caracterului puternic arbitrar sau discretionar al felului in care se incearca infaptuirea anchetelor penale in aceste cazuri”.

„Dupa ce DNA si ICCJ s-au opus punerii in libertate, se poate spune ca, intr-adevar, principala vinovatie a lui Dorin Cocos este ca „a fost casatorit cu Elena Udrea”. Sentimentul este ca fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului este tinta si ca toti oamenii apropiati de aceasta trebuie sa fie condamnati la purgatoriu. De altfel, asta se vede si in dosarul Gala Bute – toti cei care au declarat impotriva Elenei Udrea sunt liberi, iar cei care au spus ca nu au ce declara sunt in arest”, mai scria Udrea pe Facebook, prin intermediul echipei sale de comunicare.

Anterior, Elena Udrea a transmis pe Facebook, prin echipa de comunicare, ca denunturile impotriva sa in dosarul „Gala Bute” au fost facute dupa ce Ana Maria Topoliceanu si Gheorghe Nastasia au fost pusi sub acuzare.

„Circuitul denunturilor: – Adrian Gardean depune denunt impotriva lui Stefan Lungu si a lui Gheorghe Nastasia. – Dupa ce a fost acuzat, Lungu o denunta pe Ana Maria Topoliceanu si il pomeneste si pe Tudor Breazu. – Acuzata de Lungu, Ana Maria Topoliceanu face denunt impotriva Elenei Udrea si il preseaza pe Tudor Breazu sa declare, la randul sau, impotriva lui Udrea. – Breazu neaga afirmatiile lui Topoliceanu si demonstreaza cu probe presiunile la care a fost supus. – Dupa denuntul lui Gardean, Nastasia neaga, initial, acuzatiile, pentru ca, apoi, sa depuna un denunt impotriva Elenei Udrea. Concluzie: denunturile impotriva lui Udrea au venit abia dupa ce Topoliceanu si Nastasia au fost pusi sub acuzare. In realitate, odata prinsi, acestia au vrut, in mod fraudulos, sa plaseze vina mai departe”, se arata in postarea de pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Elena Udrea este in arest din 25 februarie, in dosarul „Gala Bute”, in care este acuzata de luare de mita si abuz in serviciu.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a mai stat in Arestul Politiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, cand a fost retinuta de procurorii DNA, in ziua urmatoare ea fiind arestata prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul „Microsoft”. In 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasa din arest si plasata in arest la domiciliu, in urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a judecat contestatia deputatului PMP.

Camera Deputatilor a avizat, in 9 februarie, urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a Elenei Udrea atat in dosarul „Microsoft”, cat si in dosarul „Gala Bute”. Ulterior, in 23 februarie, Camera Deputatilor a avizat noi cereri ale procurorilor de urmarire penala si arestare preventiva a deputatului PMP, in dosarul „Gala Bute”.

In acelasi dosar sunt arestati preventiv fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita, si Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea. Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obtinute de Mediafax, Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, este urmarita penal pentru luare de mita, in dosarul „Gala Bute”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.