Izvorul Tamaduirii
In vinerea din Saptamana Luminata se sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii. Izvorul Tamaduirii aminteste o minune. Cu putin timp inainte de a ajunge imparat, Leon cel Mare (457-474) se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. La un moment dat a intalnit un orb ratacit, care l-a rugat sa-i dea apa si sa-l calauzeasca pe drumul spre cetate. Leon a patruns in desisul din apropiere dupa apa, dar nu a gasit. Pe cand se intorcea, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: „Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon a facut intocmai si indata orbul a inceput sa vada. Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. La randul sau imparatul Justinian (527-565) care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din izvor, a construit o biserica si mai mare. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani, molime si alte suferinte.
La aceasta sarbatoare se merge cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domnului, ea care s-a dovedit izvor al Dumnezeirii prin nasterea Mantuitorului. In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (agheasma mica).
Hramul multor biserici
„Izvorul Tamaduirii” este si hramul mai multor biserici din Romania. In aceasta zi este sarbatoare la Iasi, Botosani, Targu Neamt, Bacau, Suceava, Bucuresti.
Si Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus isi sarbatoreste in aceasta zi hramul. La hramul acestei manastiri vin in fiecare an mii de pelerini care participa la slujba Vecerniei din ajun, dar si la Sfanta Liturghie din ziua hramului. Anul trecut, la manifestare au luat parte peste 20.000 de credinciosi si un sobor de aproximativ 60 de preoti.