Orga digitala de la Aula i-a incantat pe melomani

Orga digitala de la Aula i-a incantat pe melomani

0 761
Publicul care a venit luni seara la concertul de la Aula a ascultat in premiera cea mai mare orga virtuala instalata intr-o universitate din Romania. A fost un spectacol total, o incursiune in istoria orgilor si o excursie muzicala cu sunete ale instrumentelor din 5 catedrale europene.
Stagiunea de concerte a Universitatii Transilvania, inaugurata in octombrie odata cu valorosul pian Stainwey a inscris in 23 martie al doilea record pentru istoria instrumentelor sacre din Romania. Brasovul are de acum nu numai cea mai mare orga mecanica din tara, in Biserica Neagra, ci si cea mai moderna orga digitala, in Aula Magna, Prof. univ. dr. Stela Dragulin – decan Facultatea de Muzica, spune ca instrumentul isi va pune amprenta pe viata culturala a Universitatii de elita si pe intreaga viata culturala a Brasovului
Steffen Schlandt, cel care a instalat orga digitala la Brasov si a sustinut primul recital, este familiarizat cu un astfel de instrument din vremea studiilor in Germania. Instrumentul este extrem de binevenit atat pentru melomani, pentru ca vor putea asculta orga si in cele 6 luni de iarna, cat si pentru studenti si muzicieni. Pe instrumentul virtual se pot simula exact conditiile reale ale marilor instrumente din Europa, iar cei care vor invata la Facultate vor fi mult mai bine pregatiti si cand vor merge la alt instrument pot sa preia aproape unu la unu toate reglajele care tin de coloritul instrumentului.
Organistul Bisericii Negre nu a incercat sa copieze atmosfera unei catedrale in Aula Magna ci a reusit sa dea viata unei oaze de muzica sacra in centrul Brasovului printr-o combinatie inspirata de sunete si imagini virtuale. Publicul a avut sansa unui eveniment nemaintanit: Istoria muzicii de orga si excursia la 5 dintre cele mai celebre instrumente europene parcursa prin muzica lui Frescobaldi, Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Clarke, Bela Bartok, Guilmant,  Gigout si incheiata la unison cu publicul pe Gaudeamus igitur.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.