Au inceput tezele unice

Au inceput tezele unice

0 181

Marti, 6 mai 2005, a inceput cea de-a treia sesiune a tezelor cu subiect unic din acest an. Aproximativ 1.000 de elevi din Brasov, de clasa a VII-a si a VIII-a, au fost asteptati sa sustina prima proba a examenului, cea la Limba si Literatura Materna: germana sau maghiara. Teza a inceput in jurul pranzului si fiecare elev a avut la dispozitie doua ore sa rezolve subiectele. In toata tara, examenul a fost sustinut de 24.000 de elevi apartinand minoritatilor nationale. Varianta de subiect pe care elevii au rezolvat-o a fost cea cu numarul 2. Tezele cu subiect unic inlocuiesc de anul acesta testele nationale ca forma de admitere la liceu. Insa, emotiile pentru elevii claselor a VII-a si a VIII-a abia au inceput. Examenul va continua, conform calendarului stabilit de Ministerul Educatiei si Cercetarii, vineri, 9 mai – istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a), 13 mai – limba si literatura romana, 16 mai 2008 – matematica si 29 mai – depunerea contestatiilor.
La sesiunea curenta a tezelor cu subiect unic sunt asteptati sa participe, la toate probele, 230.581 elevi (218.290 in clasa a VII-a si 212.291 in clasa a VIII-a). Elevii care absenteaza din diferite motive, vor putea sustine proba in perioada speciala din lunile mai – iunie.
Tezele vor fi evaluate in centre special desemnate in acest sens. Fiecare lucrare va fi evaluata de doi profesori, altii decat cei din unitatile de invatamant de la care provin tezele. Baremele unice de evaluare si notare vor fi postate pe http://www.subiecte2008.edu.ro/, dupa desfasurarea tezelor cu subiect unic. Activitatea

Parintii sunt nemultumiti
Pentru intrarea in invatamantul liceal, 50% din totalul mediei reprezinta notele cumulate la tezele cu subiect unic. Aceste note sunt luate cu zecimale, spre deosebire de felul in care se pun in catalogul din clasa. Tezele la clasa se rotunjesc in mod normal. Ceilalti 50% sunt reprezentati de media pe toti cei 4 ani din ciclul gimnazial.
Potrivit site-ului Realitatea.net, parintii elevilor care sustin aceste examene s-au declarat nemultumiti de modul in care se face admiterea la liceu. Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din invatamantul Preuniversitar, Mihaela Guna, spune ca elevii sunt bulversati de noul sistem: „Aceasta metoda si-a dovedit de fapt si ineficienta, si incorectitudinea. Copiii sunt supusi la stresuri suplimentare, pentru ca in loc sa dea un examen incepand cu clasa a VII-a dau cate doua randuri de teze semestrial si in clasa a VIII-a chiar cate 3 teze. Ponderea tezelor la media finala este luata de doua ori in calcul: o data la calculul mediei pe clasa, si o data ca nota contand 50% din media de admitere”.

L.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.