Ecologia in lume
Tehnologiile curate, spatiile verzi, protectia mediului, sunt, in alte parti ale lumi, la ordinea zilei. Pana unde se merge ? Iata cateva exemple relevante:
World Trade Center din Bahreim
World Trade Center din Bahraim este un ansambu de doua cladiri zgarie nori gemene. Pe trei poduri ce leaga cele doua cladiri au fost instalate trei turbine de vant uriase, fiecare avand un diametru de 29 de metri. Este pentru prima oara in lume cand o cladire comerciala utilizeaza energia eoliana. Datorita pozitionarii si a formei aerodinamice unice a cladirilor, curentii de aer de pe tarmul Golfului sunt dirijati catre turbine, ajutand la functionarea acestora. Cele trei turbine asigura 11-15% din necesarul cladirii, mai precis intre 1100 si 1300 megawatti-ora pe an sau energia necesara iluminarii a 300 de case de locuit, timp de un an.
Turnul Gherkin din Londra
Turnul Gherkin din Londra, proiectat de Norman Foster, a fost supus recent unui test verde: o fatada vegetala care va schimba radical si pentru totdeauna aspectul cladirii. Panourile vegetale, care vor revolutiona fatadele zgarie-norilor, aducand beneficiile vegetatiei la inlatime, functioneaza pe un principiu relativ simplu: umiditatea din aer este absorbita de o membrana speciala, asigurand suficienta apa pentru cresterea plantelor. Plantele sunt un amestec de licheni si iarba care vor creste repede, invaluind fatada.Binefacerile fatadei verzi sunt multiple: umbra, iluminat natural intern crescut, izolatie termica naturala, consum mai scazut de apa, generare de energie pentru intreaga cladire, reducerea toxicitatii in interiorul cladirii.
Numai din reducerea consumului de aer conditionat se asteapta o scadere la jumatate a consumului de energie.
Dongtan, primul eco-oras din lume
Incepand cu anul 2010, chinezii vor avea un oras ecologic, primul de acest fel din lume. Construit pe insula Chongming, cea de-a treia mare insula a Chinei, situata la gura raului Yangtse, orasul va avea cateva caracteristici aparte. Niciuna dintre cladiri nu va avea mai mult de opt etaje. Acoperisurile vor fi placate cu stuf si vegetatie, o forma naturala de izolatie termica, avand si rolul de reciclare a apelor reziduale vor fi reciclate. Cladirile vor consuma cu 70 la suta mai putina energie decat o cladire obisnuita, iar panouri de inregistrare vor fi amplasate peste tot la vedere pentru ca oamenii sa stie cata energie consuma si cata produc.
In orasul eco spatiile pentru pietoni vor predomina, fiind de sase ori mai mari decat in Copenhaga, unul dintre cele mai aerisite orase din Europa. O mare parte din cei 85 de kilometri patrati ai orasului vor ramane insa ocupati de parcuri si ferme de produse organice. Parcurile si malurile lacurilor vor fi inconjurate de un spatiu verde dominat de biodiversitate.
In Dongtan vor circula autobuze nepoluante. Un intranet de serviciu sta la dispozitia locuitorilor, pentru a-si inregistra previziunile de calatorie si pentru a pune in contact oameni care vor sa imparta o masina.
Motocicletele sunt interzise, fiind inlocuite cu biciclete sau scutere electrice.
Arhitecti din intreaga lume au vizitat locul, iar primarul Londrei s-a declarat impresionat de proiect, ridicand asteptarile chiar inainte ca prima lopata sa se infiga in pamant. „Dongtan va fi un exemplu la nivel international, iar toata lumea va sta cu ochii pe noi, lucru care ne incanta, dar ne si sperie”, marturiseste Lawrence.
Bianca Sorescu