The Economist face un pictorial alb-negru coruptiei romanesti
Saptamanalul The Economist face o radiografie nu tocmai favorabila la adresa progreselor sau, mai bine zis, regreselor, inregistrate de programele anticoruptie din Romania si Bulgaria.
Printre cele mai importante acuze aduse la adresa „satului fara caini” care este tara noastra, spicuim si noi cateva randuri citate de portalul de stiri hotnews.
„Pentru oficialii corupti din Europa Centrala si de Est, rareori viata a fost mai buna. Aderarea la UE a produs mari si tentante rezerve de bani publici, numai buni de furat”, scrie The Economist. Acum intelegem de ce banii veniti gramada de la Bruxelles, nu se materializeaza nicaieri.
„La nici trei luni dupa ce a aderat la UE ?n 2007, guvernul roman a dat-o afara pe Monica Macovei, un ministru ferm care a atacat frontal fenomenul coruptiei. Succesorul ei a incercat sa-l concedieze pe procurorul care ii cerceta pe sponsorii sai politici. Actualul ministru este un fost avocat al Gazprom. Obstacole procedurale au blocat toate cazurile de coruptie la nivel inalt. Investigarea fostilor ministri necesita acum aprobarea Parlamentului, trimitand fiecare caz inapoi la punctul de plecare. Desi Romania are cel mai prost scor din UE in indicele Transparency International, guvernul pare mai degraba determinat sa-si atace criticii decat coruptia”, apreciaza The Economist. Uups! Lovitura sub centura!
„Bruxelles-ul ia acum in considerare blocarea finantarilor de miliarde de euro si anularea recunoasterii sentintelor bulgare”, arata ziarul.
Concluzie? Pagubitii vom fi tot noi, amaratii de rand care sperau intr-o colac de salvare reprezentat de stelutele aurite de pe fundalul albastru. Deci, situatia ramane doar albastra.
S.M.