Pensiile facultative (3)

Pensiile facultative (3)

0 171

O piata impartita inegal
Cotele de piata, in functie de numarul de participanti, la finalul lunii martie, situeaza pe primele locuri fondurile BCR Prudent cu 23 la suta, AZT Moderato, cu 22 la suta, si AZT Vivace cu 19 la suta, acestea fiind urmate de ING Clasic cu 18 la suta, ING Optim cu 10 la suta si Pensia Mea cu opt la suta.
La data de 31 martie, AZT Moderato si BCR Prudent detineau, impreuna, 58 la suta din totalul activelor nete. Fondul de pensii BCR Prudent detine atat cele mai mari active cat si cei mai multi participanti, dintre cele sapte fonduri. Cota de piata a BCR Prudent, raportata la numarul de participanti, 23,56 la suta, este insa mai mica decat ponderea activelor fondului in totalul activelor de pe piata, respectiv 38 la suta.
Potrivit CSSPP, pana la data de 31 martie, cinci administratori au desfasurat activitatea de administrare de fonduri de pensii facultative, in baza autorizatiilor primite din partea CSSPP. ING Asigurari de Viata administreaza fondurile de pensii facultative ING Clasic si ING Optim, Aviva Asigurari de Viata administreaza fondul de pensii facultative Pensia Mea, BCR Asigurari de Viata administreaza fondul de pensii facultative BCR Prudent, Allianz Tiriac Pensii Private SAFPPFPF administreaza fondurile de pensii facultative AZT Moderato si AZT Vivace, iar OTP Garancia Asigurari, care administreaza fondul OTP Strateg.
Pentru desfasurarea de activitati de administrare de fonduri de pensii facultative, a fost autorizat de catre CSSPP si S.A.I. Raiffeisen Asset Management. Grupurile financiare din care fac parte cei sase administratori de pensii facultative sunt prezente si pe piata pensiilor obligatorii.
Fondurile active administrate au ca depozitar BRD Groupe Societe Generale, in conditiile in care ceilalti trei depozitari avizati de CSSPP (BCR, Bancpost, ING) nu au desfasurat activitate de depozitare si custodie de la data obtinerii avizului.

In ceea ce priveste activitatea de intermediere si consultanta, contributia brokerilor avizati pe Pilonul III la cresterea numarului de participanti nu este semnificativa. Exceptie face doar fondul Pensia Mea, administrat de Aviva Asigurari de Viata, unde 37,05 la suta din vanzari – in functie de participanti si 27,68 la suta din vanzari – in functie de activele atrase s-au realizat prin brokeri. CSSPP raporteaza ca 39 de agenti de marketing – persoane juridice – erau avizati in sistemul pensiilor facultative, la finalul lunii martie.
Pe baza raportarilor privind structura pe grupe de sex si varsta la data de 31 martie, a rezultat ca din cei 75.423 de participanti, 48,92 la suta sunt femei si 51,08 la suta barbati, fata de decembrie 2007 inregistrandu-se o crestere a ponderii participantilor barbati, cu 3,2 procente.
In ceea ce priveste structura pe grupe de varsta, este reprezentativ faptul ca participantii cu varste cuprinse intre 30 si 44 ani inregistreaza proportii importante, respectiv 49,33 la suta in decembrie 2007, 48,63 la suta in ianuarie 2008, 48,49 la suta in februarie 2008 si 48,75 la suta in martie 2008.
Legislatia pensiilor private nu interzice participarea la pensiile facultative in functie de varsta, oricine putand contribui in sistem cu pana la 15 la suta din veniturile brute realizare lunar. Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa, conditiile legale impun ca fiecare participant sa aiba cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) facute la fond, o varsta de cel putin 60 de ani si o suma minima acumulata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.