Industria usoara tot in scadere
Industria de articole de imbracaminte va consemna o scadere de noua la suta in anul 2008, fata de o diminuare de 21,5 la suta in 2007, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Ameliorarea trendului negativ se poate observa, potrivit sursei citate, din rezultatele obtinute in primul trimestru al anului 2008, cand productia a scazut cu 1,1 la suta fata de aceeasi perioada a anului anterior, in conditiile in care in primul trimestru din 2007 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut scaderea a fost de 18 la suta.
Pentru revigorarea acestui sector nu sunt necesare investitii mari in tehnologie, ci in design si branding, elemente esentiale in cadrul acestei industrii, potrivit CNP. O ofensiva pentru promovarea brandurilor proprii ale companiilor romanesti, putin cunoscute in afara Romaniei, poate stimula activitatea sectorului.
De asemenea, CNP estimeaza o scadere mai putin semnificativa a productiei industriei usoare in anul 2008 fata de 2007, adica de 2,2 la suta, fata de scaderea de 8,6 la suta consemnata anul trecut.
In ansamblu, productia industriala va creste, insa, cu 5,2 la suta in 2008, fata de o majorare de 5,4 la suta in 2007.
Pentru produsele textile si articolele de pielarile si incaltaminte a fost estimata o crestere a productiei cu trei procente, respectiv cu 0,5 la suta in 2008, avand in vedere intensificarea cererii interne de astfel de produse, generata de cresterea veniturilor.
Dupa ce in anul 2007, exporturile din industria usoara au inregistrat o scadere cu 5,3 la suta comparativ cu anul 2006, pentru anul 2008 se estimeaza ca acestea se vor situa la un nivel valoric usor superior, cu 0,6 la suta mai mare fata de anul anterior. Aceasta evolutie va fi sustinuta in special de majorarile exporturilor industriei de produse textile cu 4,3 la suta, in conditiile majorarii productiei industriale aferente cu trei la suta.
De asemenea exporturile din industria de pielarie si incaltaminte se vor majora, ajungand la 1,560 miliarde euro, in crestere cu 4,1 la suta fata de anul anterior, datorita revenirii la cresterea pozitiva a productiei industriale. In schimb, se prognozeaza continuarea diminuarii exporturilor provenite din industria de articole de imbracaminte si in acest an, dar intr-un ritm incetinit de minus 2,6 la suta fata de minus 9,5 la suta in anul anterior.
In privinta importurilor de bunuri ale industriei usoare, CNP estimeaza o incetinire la 2,4 la suta a cresterii in acest an, de la 7,3 la suta in 2007. Importurile industriei de produse textile, care detin 60 la suta din importul industriei usoare, vor avea ritmul de crestere cel mai mic, de 1,2 la suta, in timp ce importurile de articole de imbracaminte si de pielarie si incaltaminte se vor majora cu 3,1 la suta si respectiv cinci la suta.
In anul 2008, pentru evolutia soldului operatiunilor de comert exterior cu bunuri ale industriei usoare, se estimeaza un excedent in valoare de 640 milioane euro cu o tendinta de stabilizare. In acest context este important de mentionat faptul ca deficitul aferent industriei de produse textile se va diminua usor cu 0,6 la suta, in timp ce excedentul provenit din comertul cu bunuri ale industriei de articole de imbracaminte va cunoaste o incetinire a ritmului de scadere, de la 16,6 la suta in 2007 la 4,3 la suta in 2008. In ceea ce priveste excedentul aferent industriei de pielarie si incaltaminte, acesta va cunoaste o oarecare revenire, ajungand pana la o valoare de 300 milioane euro.
Numarul mediu de salariati din industria usoara va continua si in anul 2008 trendul de reducere, mai ales in sectorul articolelor de imbracaminte, in care numarul de salariati se va diminua cu 5.000 de persoane, in principal din cauza diminuarii activitatilor aferente. In sectorul produselor textile, pe fondul cresterii productiei industriale exista pentru acest an o tendinta de mentinere a numarului existent. Numarul mediu de salariati din industria pielariei si incaltamintei se va mentine in trendul din ultimii ani de crestere usoara a acestora.
Castigurile salariale medii brute din industria usoara se vor incadra intr-un trend ascendent, astfel ca la nivelul anului 2008 in sectorul produse textile cresterea va fi de 14,4 la suta, pentru sectorul articole de imbracaminte de 13,8 la suta si pentru pielarie si incaltaminte de 15 la suta comparativ cu anul 2007.