Turbarea

Turbarea

0 188

Ma voi referi la turbarea clasica, aceea care il ia pe om daca este muscat de un animal bolnav de rabie, si nu la turbarea provocata de anumite evenimente, in general politice, prin muscarea adversarului de poponet. (Doamne, ce fin am ajuns sa ma exprim acuma, dupa alegeri !)
Astfel, rabia este transmisa la om prin muscatura unui animal, salbatic (lupi, vulpi, sobolani, de obicei, dar si de altele) sau domestic (caini, pisici, ovine, bovine, porcine) care a intrat, la randul sau, in contact cu un animal salbatic bolnav.
La om rabia se mai poate lua chiar si printr-o zgarietura provocata de animalul bolnav.
Ea se manifesta prinencefalomielita,, insuficienta respiratorie, evoluand rapid, in cateva zile, spre deces.
In acest sens, cei de la Sanatatea Publica recomanda evitarea contactului cu animale domestice sau salbatice, daca acestea dau semne de comportament ciudat, anormal, sa se indeparteze de acestea si sa anunte imediat medicul veterinar si celelalte autoritati in drept. In acest sens parintii trebuie sa-si instruiasca bine copiii, mai ales in mediul rural.
Iar daca totusi se intampla ca omul sa fie muscat de vreun animal cu comportament anormal, este indicat sa se adreseze de urgenta unui centru antirabic, aflat in incinta spitalelor de boli infectioase, pentru tratamentul de rigoare.
Animalele domestice care au provocat muscatura este necesar sa fie supravegheate de medicul veterinar circa 10 zile, iar daca in acest timp mai apar semne de boala (comportament anormal), atunci acestea trebuiesc eutanasiate de catre specialisti.
Atentionarile asupra acestei boli sunt necesare mai ales acuma, in prag de vara, cand iesitul in natura, si in mediul urban, dar si in cel rural, este mai frecvent, crescand astfel si riscul unei eventuale intalniri cu animale bolnave.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.