LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 163

Racani, pifani si veterani
Subtitlul volumului coordonata de Radu Paraschivescu este „Cum ne-am petrecut armata”. O formula care cuprinde amintirile cazone ale catorva nume foarte sonore ale scenei literare sau mediatice actuale. Eroii intamplarilor cu iz de militarie retraiesc aventura de recruti petrecuta sub comanda cate unui plutonier care ii face apriga concurenta mojicului Mos Teaca al lui Bacalbasa, Chiar si cei care n-au auzit de el primesc acum invitatia la un cenaclu cazon cu numere speciale. In program: dresura de filologi cu masca pe figura, concerte pentru bocanc, lopatica si orchestra, tarasuri prin noroiul patriei, plantoane in creierii noptii langa butoaie goale, dialoguri absurde cu plutonieri obtuzi, portii de instructie pe coclauri, farse de tot felul si rememorari truculente. Printre patiti: Serban Foarta, Dan C. Mihailescu, Traian Ungureanu, Dumitru Radu Popa, Radu Naum, Calin-Andrei Mihailescu, Cristian Tudor Popescu, Robert Serban, Catalin Stefanescu. Semnatari ai unei declaratii comune: multi si-au satisfacut stagiul militar, dar stagiul militar nu i-a satisfacut pe multi.

Moartea tragdiei – George Steiner
La peste 45 de ani de la apritia ei (1961), Moartea tragediei continua sa fie o lectura obligatorie, incitanta atat pentru teatrolog, cat si pentru simplul iubitor al teatrului. Legand disparitia teatrului tragic de destramarea contextului mitic din care s-a nascut, in Grecia antica, si care l-a hranit pana in secolul al XVII-lea, Steiner arata ca, odata cu aparitia rationalismului cartezian si a teoriilor newtoniene, dramaturgul nu s-a mai putut referi la un sistem de credinte care sa sustina o viziune tragica a vietii. In epoca moderna, el a ajuns fie sa foloseasca „zdrentele vechilor mitologii”, ceea ce a dus la imitatii palide si uneori penibile ale marilor tragici, fie sa recurga la confectionarea unor mitologii noi, personale, diparte de orice pretentie de teatru tragic.
Comentata de-a lungul anilor in termeni entuziasti, Moartea tragediei ramane o carte de referinta in dezbaterea privind posibilitatea teatrului tragic in epoca moderna.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.